Säg nej till NATO:s krigsövningar i Sverige!

 

Sverige har nu tillsammans med flera NATO-länder en gigantisk flygövning – kallad ACE (Arctic Challenge Exercise) - över Norrlands skogar och fjäll. Man flyger över en tredjedel av Sveriges yta. Ett par tusen soldater och 115 stridsplan från nio länder deltar. Sveriges glest befolkade områden är ett övningsfält för utländska krigsmakter. Detta sker trots att Sverige inte är NATO-medlem!


Den nu pågående flygövningen är ytterligare ett steg närmare svenskt NATO-medlemskap. Det gäller den även kommande ”Baltops”, som ska pågå mellan den 5 till 20 juni. Då deltar 17 nationer, ca 4500 man, ett 50-tal fartyg, ett 50-tal stridsflygplan och helikoptrar, en ubåt, tio stridsbåtar och ett flertal for-don. Amerikanska B52:or (ökända från Vietnamkriget) övar för första gången över svenskt territorium – med minfällning utanför Skåne.


NATO-närmandet gäller även det s.k. "värdlandsavtal" med NATO som är på gång. Ett sådant avtal med NATO innebär bl.a. att NATO får möjlighet att placera trupp i Sverige som sedan kan användas för anfall i andra länder.


NATO:s inflytande över svensk utrikes- och säkerhetspolitik ökar nu drastiskt och vår tidigare alliansfrihet och neutralitet verkar vara långt borta. Närmandet till NATO har i stort förts utan någon offentlig debatt – allra minst i de senaste valrörelserna.


Genom att vara alliansfritt och neutralt har Sverige klarat sig undan krig på egen mark i mer än 200 år. Alliansfriheten har därför varit en hörnsten i Sveriges ut-rikespolitik och har gjort att Sverige varit en stark och av stormakterna oberoende röst i den internationella politiken.


Det är hög tid för oss alla som inte vill att Sverige går med i NATO att på allvar säga ifrån mot den förda politiken! Vad säger de många socialdemokrater som vill ha ett alliansfritt Sverige? Vad säger Miljöpartiet när nu militären och vapenindustrin i allt högre grad styr och påverkar den svenska politiken?


Thomas Erixzon, Nässjö
Medlem i SAFE och Nässjö Freds- och skiljedomsförening