Varför så tyst i Svenska Freds om NATO?

Sverige har i maj-juni en gigantisk flygövning ihop med flera NATO-länder över Norrlands skogar och fjäll. Den kallas ACE - Arctic Challenge Exercise. Man flyger över en tredjedel av Sveriges yta. Ett par tusen soldater och 115 stridsplan från nio länder deltar. Sveriges glest befolkade områden blir ett övningsfält för utländska krigsmakter. Detta trots att Sverige inte är NATO-medlem!

Denna flygövning är ett steg närmare svenskt NATO-medlemskap. Det gäller den även den kommande ”Baltops”, som ska pågå mellan den 5 till 20 juni. Då deltar 17 nationer, ca 4 500 man, ett 50-tal fartyg, ett 50-tal stridsflyg-plan och helikoptrar, en ubåt, tio stridsbåtar och ett flertal fordon. Amerikanska B52:or (ökända från Vietnamkriget) flyger över svenskt territorium.

NATO-närmandet gäller även det s.k. "värdlandsavtal" med NATO som är på gång. Detta avtal innebär bl.a. att NATO får möjlighet att placera trupp i Sverige som kan användas för anfall i andra länder.

NATO:s inflytande över svensk utrikes- och säkerhetspolitik ökar och vår tidigare alliansfrihet och neutralitet är långt borta. Närmandet till NATO har i stort förts utan någon offentlig debatt  – allra minst i de senaste valrörelserna.

Som alliansfritt och neutralt har Sverige klarat sig undan krig på egen mark i över 200 år. Alliansfriheten har varit en hörnsten i Sveriges utrikespolitik och gjorde att Sverige var en stark och oberoende röst i världspolitiken.

Det är hög tid för oss alla som inte vill att Sverige går med i NATO att på allvar protestera mot den förda politiken! Vad säger de många socialdemokrater som vill ha ett alliansfritt Sverige? Vad säger Miljöpartiet när nu militären och vapenindustrin i allt högre grad styr och påverkar den svenska politiken?

 

*


Och vad gör Svenska Freds i NATO-debatten? Inte mycket, verkar det. På Svenska Freds hemsida finns det nästan ingenting om NATO-frågan. På Svenska Freds facebooksida länkas till en del protester från andra organisationer mot de nu pågående NATO-övningarna.

Varför är det så tyst i Svenska freds om NATO? Där borde inte saknas resurser att agera mot NATO-anpassningen; man har både heltidsanställd ordförande och generalsekreterare, samt flera andra anställda. Man får statligt stöd på flera miljoner. Nog borde det vara möjligt att protestera!

Eller är det just de generösa statsbidragen som gör att det är så tyst från Svenska Freds i NATO-frågan? Man biter ju inte den hand som föder en...

Thomas Erixzon
Medlem i Nässjö Freds- och skiljedomsförening

 

PS. Heder åt IKFF och Kvinnor för fred som agerar mot ACE och NATO!