Det behövs en statlig bostadspolitik!

 

Enligt en DN-artikel av den 2 augusti 2015 vill regeringen tvinga ut nyanlända som fått uppehållstillstånd till kommunerna. Det finns 12.000 nyanlända på anläggningsboenden som inte kommer vidare ut i eget boende på grund av brist på bostäder.

 

Visst finns det avställda hus och lägenheter bland annat på grund av renoveringsbehov, men de blir ju inte automatiskt tillgängliga eller lönsamma att göra i ordning för att staten tvingar ut människor till kommunerna.

 

Problemet har sin grund en 30-årig brist på planmässig bostadspolitik. Det som finns är en allmän inriktning mot privatisering, bostadsrätter, villor samt skrotandet av idén med kommunala allmännyttiga bostadsföretagen.

 

Bostadsrätter och villor har gynnats och hyresrätten är i strykklass. Det sägs att byggandet av bostadsrätter och villor gynnar flyttkedjan, men flyttkedjan har mest varit emellan bostadsrätt och villa – hyresrätten har haft en viss flyttkedja inom sig.

 

Det som behövs är gynnandet av relativt billiga och enkla hyresrätter, stöd till upprustning av hyresrätter, stoppa fortsatt privatiseringsiver inom bostadspolitiken och upprätta en långsiktigt planerad hushållning för bostadssektorn.

 

Att tvinga ut nyanlända att köpa en adress eller tvinga kommunerna att ordna boende skapar inga lägenheter. Bostadspolitiken är sedan länge fråntagen kommunerna – det som finns kvar är ett krav på planering. Tanken med kommunala allmännyttiga bostadsföretag är borta – allt ska vara marknad.

Bostadspolitiken är statens ansvar och staten borde ta det på allvar i stället för att ge sken av handlingskraft och trycka på kommunerna hart när omöjliga uppgifter.

 

Uno Kenstam, SAFE-medlem, Nässjö