Svar till Gunnar Gadderyd (SD) SmD 10/1 2014

 

Att Nässjös fullmäktige beslutade att ha mandatperioder på två år istället för fyra till nämnderna är helt korrekt en följd av att Sverigedemokraterna (SD) genomdrev proportionella val. Åtgärden är inte riktad mot SD utan istället ett sätt att förhindra att en lång rad nämndplatser skulle riskera att stå tomma om mandatperioden blev fyra år.

 

Enligt kommunallagen går det nämligen inte att ha ett enkelt fyllnadsval om nämndplatsen blivit tillsatt med proportionellt valsätt; hoppar någon av eller flyttar till annan ort riskerar platsen att stå tom. Därför gynnar tvååriga mandatperioder alla partier – inte minst SD, som ju är vana vid tomma stolar och redan har haft en del avhopp.

 

SD hade heller inget att använda mot att det blev tvååriga mandatperioder under fullmäktiges möte den 1 december. Man lade inga förslag på fyraåriga mandatperioder och man reserverade sig inte heller mot beslutet att valen bara skulle gälla i två år.

 

Det fanns även en del från SD som till skillnad från Gadderyd inte var så glada i det långa och utdragna fullmäktigemötet. En från SD sa bl.a. till oss i SAFE att han ”mellan skål och vägg” skulle tala om vad han tyckte om proportionella val.

 

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö