En bra marknadsekonomi kräver en rättvis fördelningspolitik!

 

I den politiska debatten framhävs ofta marknadsekonomins fördelar. De s.k. ”marknadskrafterna” förväntas lösa snart sagt alla problem. Men med en orättvis fördelningspolitik fungerar inte marknadsekonomin bra för alla i samhället.

 

Ju mer snedvriden inkomst- och förmögenhetsutvecklingen blir, ju mer snedvriden blir marknaden. En stor del av samhällets resurser går då åt till att tillfredsställa endast dem som har det gott ställt.

 

Det blir en meningslös lyxproduktion till dem som har råd att strö pengar omkring sig – medan sådant som en bra skola och äldreomsorg får stå tillbaka.

 

Exempel på sådant finns i många länder – och även här i Sverige. Lyxvillor och skrytbyggen finns det gott om, medan bostadsbyggandet för folk med lägre inkomster har fått stå tillbaka.

 

Det planeras för höghastighetståg med snabba förbindelser för rika affärsmän som ofta inte ens betalar biljetten själv. Samtidig dras buss- och tåglinjer in i glesbygden.

 

Det satsas på lyxiga hotell och konferensanläggningar – medan skolor och sjukhus får stå och förfalla i brist på offentliga resurser.

 

Den som har gott om pengar får genom ”marknadens” försorg snabbt åka gräddfil till snart sagt allt i samhället.

 

Marknadsekonomin kan måhända vara ett hyggligt sätt att fördela en del av resurserna i samhället. Men då måste alla ha samma möjlighet att välja bland det som ”marknaden” har att erbjuda. Först då får vi en fungerande marknadsekonomi!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö