Öppna alla nämndsammanträden för allmänheten!

 

Många kommunala beslut har flyttats från kommunfullmäktige till olika nämnder och styrelser. Därför fattas numera en lång rad viktiga beslut inte längre i fullmäktige – som är öppet för allmänheten och som man kan ta del av på närradion och på webb-TV.

 

Mot denna bakgrund ger kommunallagen sen ett antal år tillbaka möjlighet för kommunerna att ha öppna nämndsammanträden - utom i de fall när myndighetsbeslut fattas. En del av Nässjös nämnder har tidigare haft alla sammanträden öppna; det gäller bl.a. barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

 

Men majoritetspartierna i Nässjö (S, M, C och V) har bestämt att efter årsskiftet ska bara två sammanträden per nämnd vara öppna varje år. Detta försvårar avsevärt för kommuninvånarna att ta del av och påverka kommunala beslut. Kommuninvånare och inte minst media måste ha en bättre insyn i nämnders och styrelsers verksamhet.

 

Därför är det viktigt att samtliga sammanträden för nämnder (inkl. kommunstyrelsen) – där lagen så medger - ska vara öppna för allmänheten!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö