Hej.
Enligt de uppgifter som
lämnats av kost- och städenheten på tekniska servicekontoret gäller det senaste
avtalet från en upphandling fram till 2017.
Enligt detta avtal levereras
färskt kött genom Stensåkra chark ifrån Dackebygdens
kött och Nässjö Chark. Detta gäller inte fryst kött, vilket är den större
delen. Fryst kött kan ursprungligen ha producerats i bl.a. Danmark, Polen,
Tyskland. Kycklingen levereras bl.a. ifrån Thailand genom grossisten Servera. Tyvärr
serveras fortfarande lättmjölk och lättmargarin i skolan och förskolan.
Vid offentlig
livsmedelsupphandling kan man inte ställa krav om att leverantören följer
svensk djurskyddslag. Däremot kan upphandlaren specificera de krav som gäller
enligt svensk djurskyddslag.
Nyligen uppdaterade Miljöstyrningsrådet
de krav som upphandlare kan använda sig av för att ta miljö- och
djurskyddshänsyn. Det gäller de fem krav som är gemensamma för alla animaliska
livsmedel: information om ursprung, salmonella, antibiotika, transport till
slakt och slaktmetod.
Jag anser att kommunen idag
kan ställa mer långtgående krav än EU:s minimikrav vilket innebär att vi kan
köpa in mer småskaligt och närproducerad mat.
Med vänlig hälsning
Anders Hansen, SAFE