SD hycklar om sitt "NATO-motstånd"

För en gångs skull hade Sverigedemokraterna kunnat medverka till bra beslut i riksdagen - nämligen att skjuta upp värdlandsavtalet med NATO.

Vänsterpartiet planerade att lägga ett förslag om en s.k. vilandeförklaring av lagförslaget - och då krävs det bara en sjättedel av rösterna i riksdagen. I söndags meddelade SD att man skulle stödja V:s förslag och då fanns det tillräckligt med röster för att få igenom det.
 
Detta skakade tydligen om NATO-etablissemanget i Sverige. Det skulle bli ett svidande nederlag för försvarsministern Peter Hultqvist. Värdlandsavtalet kunde kanske bli uppskjutet i ett helt år...
 
Påtryckningarna mot SD torde ha börjat omedelbart från NATO-lobbyn. Åkesson fick kanske telefonsamtal från amerikanska ambassaden? Eller från vapenindustrin? Eller från de ivrigaste borgerliga NATO-förespråkarna?
 
Hur som helst - två dygn senare kom det ett helt annat besked från SD. Nu meddelade Jimmie Åkesson att SD inte rösta på Vänsterpartiets förslag om att låta avtalet med NATO utredas ytterligare. SD skulle nu vara "ansvarsfullt" och se till att värdlandsavtalet blev klubbat av riksdagen utan krångel - vilket det ju också blev efter fem timmars riksdagsdebatt den 25 maj.

SD röstade visserligen emot - men det har ju ingen som helst betydelse i sammanhanget. Värdlandsavtalet är nu beslutat och kommer att träda i kraft den 1 juli. Flera svenska lagar införs då för att smidigt kunna ta emot NATO-trupper och inrätta NATO-högkvarter på svenskt territorium - i så väl fred som i krig.
 
SD:s "NATO-motstånd" är inget annat än hyckleri. Sverigedemokraterna har tidigare knappast varit känt för något "ansvarstagande" i riksdagsarbetet. "Give 'em hell" var Åkessons råd när SD röstade för borgarnas budget i december 2014 och Sverige störtades in i en regeringskris.

Man kan med fog undra vad Åkesson och SD fick i utbyte för sin plötsliga omsvängning. Något löfte om ännu mer begränsad invandring? Kanske en vink om att bli godkänt som stödparti åt en borgerlig regering?
 
Svaret lär väl kanske komma så småningom, kanske från någon avhoppad SD-politiker, i någon memoarbok, i ett läckt dokument från Wiki-leaks.

Men efter att så tydligt ha krökt rygg inför "etablissemanget" lär nog Åkesson ÄNTLIGEN bli inbjuden till Nobelfesten i december...

Thomas Erixzon,
SAFE-medlem, Nässjö