Stor skillnad på socialdemokratiska 1 majplakat och den förda s-politiken

 

Genom åren har jag sett många socialdemokratiska 1 majdemonstrationer. Texterna på plakaten brukar oftast handla om solidaritet och rättvisa, bra skola och omsorg.

På 90-talet såg jag aldrig plakat med texterna "Försämra pensionerna!" eller "Bort med ATP!". Men ändå vad det detta som hände - Socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen drev igenom skrotandet av ATP - det som Tage Erlander hade tagit strid för i en folkomröstning.

På 00-talet syntes inga plakat med texten "Avskaffa arvsskatten" eller "Öka klyftorna i samhället!". Men ändå var detta den politik som genomfördes - Göran Persons regering avskaffade arvsskatten 2004. Rika barn leka bäst!

På 10-talet har det nog inte synts till några plakat med texterna "Mer NATO-trupper i Sverige", "Låt NATO öva bombkrig över Vättern!" eller "Hyr ut Norrlands inland till NATOs militärövningar!". Men ändå är det denna politik som just nu genomförs - med Stefan Löfven som socialdemokratisk statsminister.

Den 25 maj röstades värdlandsavtalet med NATO igenom. Samtliga socialdemokrater i riksdagen röstade för detta. Det blir nu mycket lättare att låta NATO-trupper delta i stora militärövningar på svenskt territorium. Den svenska alliansfriheten är idag historia. Liberalerna och Jan Björklund jublar. Men vad tycker de socialdemokratiska väljarna och gräsrötterna?

Thomas Erixzon
SAFE-medlem, Nässjö