Vänsterpartiet måste stå fast vid ett svenskt utträde ur EU!

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt brukar vara mycket stabil i debatter och utfrågningar, men vid partiledarutfrågningen vid valet var det mycket märkliga svar han levererade kring EU-utträdet och en Svexit.

Han relaterade hela tiden till Sverigedemokraternas EU-motstånd. Han sa att det var nationalistiskt och att han inte kunde stödja det. Han gav dem således reklam som mer pålitliga EU-motståndare/kritiker än Vänsterpartiet. Någon ansats till en egen vänsterpartistisk analys fanns över huvud taget inte.

Jag vet ju att Sverigedemokraternas EU-motstånd är ett flyktigt politiskt ställningstagande och att de vänder kappan efter vinden. De har så gjort ett par gånger. 

Jag hade vid den tidpunkten förtidsröstat på Vänsterpartiet, men ångrade mig nästan.

Vad ska en EU-motståndare med social, humanistisk och demokratisk grundsyn rösta på? Tyvärr verkar inte ens Vänsterpartiet ta EU-frågan med dess konsekvenser på allvar. 

Extremhögern mutar in EU-motståndet med Vänsterpartiets benägna stöd och vi som vill ur EU av demokratiska och humanistiska skäl lämnas i sticket.

Varför är Vänsterpartiet så rädd för att prata om utträde ur kapitalets union, så att partiledaren inte ens kan lämna svar som inte gynnar Sverigedemokraterna? Nationalstaten är trots allt ett bättre alternativ än EU. 

Jag satt också vid ett tillfälle och tittade på en EU-debatt mellan Jimmie Åkesson och Carl Bildt.

Tyvärr var det inte Jonas Sjöstedt som stod där. Det borde varit självklart att Jonas Sjöstedt skulle personifierat det folkliga, demokratiska EU-motståndet i debatten.

Jag påstår - rätt eller fel - att orsaken till att Åkesson fick företräda EU-motståndet beror på Vänsterpartiets ambivalenta inställning till EU och Svexit

Jag mailade till Vänsterpartiet med utgångspunkt av mina tankar ovan. Jag fick svar av Vänsterpartiets politiska sekreterare. 

Tyvärr måste jag säga att svaret inte kändes bra. Det framgick att Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara medlem i EU de närmaste åren.

Under förutsättning att det redovisats en taktisk och/eller strategisk politisk tanke bakom detta ställningstagande, utifrån val av tidpunkt för kampanj och dylikt skulle jag rent logiskt kunnat förstå det.

Det fanns dock inga som helst motiv redovisade i svaret.

Det som gjordes oerhört tydligt var att kampen mot extremhögern är viktigare än att lämna EU. 

Vilken historielöshet. Kampen mot extremhögern är ju liktydig med kampen mot EU. Att inte inse att EU är en viktig förutsättning för den nationalistiska extremhögerns tillväxt verkar helt verklighetsfrämmande för mig.

EU-motståndarna i Vänsterpartiet har ett enormt arbete framför sig om inte Vänsterpartiets omedvetenhet i frågan ska fortsätta spela extremhögern i händerna. 

Uno Kenstam,
medlem i Folkrörelsen Nej till EU, Nässjö