Egenintresset ljuger inte

Tänk om du plötsligt fick en månadslön på 75 000:-? Kanske 100 000:-? Eller rentav 150 000:-? Tror du inte att dina åsikter med tiden skulle förändras? Du skulle kanske tycka att ett jämlikt samhälle inte var särskilt bra längre. Du kanske skulle tycka att skatterna var på tok för höga och istället borde sänkas - särskilt för de med stora inkomster.

Du kanske skulle börja tycka att folk kunde betala sina sjukhuskostnader själva. Att arbetslösa borde få lägre a-kassa. Att sjuka fick en lägre sjukersättning. Och att Du vore väl förtjänt av ett litet skatteavdrag om Du anställde en liten "piga" därhemma?

Du kanske skulle tycka att det var fel att fattigt folk hade så stort inflytande på hur Dina skattepengar användes? Tio fattiga har ju fler röster än en rik. De kunde ju rösta fram partier och politiker som inte alls tyckte som Du? Då vore det väl mycket bättre om riksdag och regering fick mindre att säga till om. Och att istället s.k. "experter" fick styra och ställa det mesta i samhället? Eller "marknadens aktörer"? Eller varför inte byråkraterna i Bryssel?

 

Tänk då på att varje gång du ser någon "expert" eller annan tyckare uttala sig i TV så är det en person som har just de här höga inkomsterna. De mest kända journalisterna har löner på dessa nivåer. Ledarskribenterna på de stora drakarna kan tjäna ännu mer - något att minnas när du hör citat från ledarsidorna på t.ex. Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen eller Sydsvenskan.


Uttalar sig en börsanalytiker eller chefsekonom så ligger inkomstnivåerna oftast på långt över 100 000:- i månaden. Kommer sedan någon VD för ett storföretag och ynkar sig om hur besvärligt det är att leva i Sverige - så har du framför dig en person med en lön på flera hundra tusen, kanske miljoner, i månaden - och med dithörande bonusavtal, optionsavtal, extra förmåner och fallskärmar.

Tänk på att det oftast är någon rik och högavlönad som släpps fram för att uttala sig i TV:s nyhets- och debattprogram när det gäller politik och ekonomi. Då ska man även tänka på att vederbörandes egen höga inkomst och stora förmögenhet ofta styr den åsikt som man då framför. Egenintresset är ofta störst hos dem som tjänar mest och redan har det bäst!

 

Thomas Erixzon, SAFE-medlem, Nässjö