Liberalernas egen trollfabrik


Smålands Dagblad vägrade att publicera denna debattartikel om tidningens egna "oberoende liberala" ledarsida. Så var det med den liberala öppenheten och debattfriheten! Längst inne i den självgoda liberala själen bor det en liten Putin!

*

På Smålands Dagblads ledarsida finns ofta ledare som saknar en undertecknare och signatur. Man kan undra av vem eller vilka och var dessa ledare har gjorts. På Smålands Dagblad i Nässjö? På Smålands Tidningen i Eksjö? På Jönköpings-Posten?

Inget av svaren är rätt. Dessa anonyma texter är för det mesta skrivna av personer som skriver för den Liberala Nyhetsbyrån. Denna högerinriktade propagandamaskin skickar ut texter så gott som dagligen till olika borgerliga tidningar över hela landet.

Man kan lätt ta reda på vem som skrivit ledartexten genom att söka på några textrader på nätet. Flera andra tidningar publicerar ju exakt samma ledare och oftast står den då undertecknad med ledarskribentens signatur.

Chefen för Liberala Nyhetsbyrån heter Svend Dahl. Han har skrivit ledaren ”Tillbaka till alliansen” i SmD den 30/8 2019. Svend Dahl var en av de liberaler som hade velat ha Ulf Kristersson som statsminister i en högerregering stödd av Sverigedemokraterna. Hans ledartext är en längtan efter att alliansen mellan de fyra borgerliga partierna ska återuppstå, t.ex. som M-KD-regering med stöd av C och L – och i förlängningen SD. I Ystads Allehanda fick samma ledare rubriken ”Tallarna i Högfors kommer att besegra Jöken” – en tydligare vink om vad texten handlar om.

Den 21/8 2019 publicerades en ledare i SmD med titeln ”Är Jöken en helig skrift”? Januariavtalet kallas ofta vanvördigt just ”Jöken” av representanter för högerpartierna; t.ex. av Ebba Busch Thor. Denna ledare handlar om att förändra Januariavtalet – och naturligtvis är det socialdemokratiska och miljöpartistiska punkter som ska tas bort. Ledaren var skriven av Max Eskilsson på Liberala Nyhetsbyrån.

Förutom detta krypskytte mot Januariavtalet och mot socialdemokraterna handlar de anonyma ledartexterna om typiska liberala favoritämnen. Mer pengar till utbyggd kärnkraft, mycket, mycket mer pengar till militären, om att sänkta skatter är jättebra och att förbud mot kärnvapen är jättedåligt.

Några exempel: ”Sverige blir rikare” (14/12 2018) av Karin Pihl – en lovsång till M-KD:s ”servettskissbudget”. ”En oumbärlig teknik” (4/1 2019) och ”Kärnkraftsmotstånd före klimatpolitik” (29/7 2019), båda av Joakim Broman – det är två hyllningar till kärnkraften. Nej till FN:s konvention om kärnvapen” (27/3 2019) av Karin Pihl – en lovsång till kärnvapen som ”fredsbevarande”. Fotnot: Karin Pihl har i höst gått från Liberala Nyhetsbyrån till att bli ledarskribent på den högerinriktade Göteborgs-Posten.

Det vore rimligt att Smålands Dagblad och Hall Media talar om var deras ledartexter kommer ifrån och vem som har skrivit dem. Så gör många andra liberala tidningar i landet. Texterna är väldigt högerinriktade och propagandistiska. Jag har bekanta som har sagt upp prenumerationen pga av ledarsidans ensidiga och hårdvinklade texter.

Om Hall Media vore mer intresserade av att behålla sina prenumeranter kunde man också avsätta nedre halvan av ledarsidan till en debattsida, liknande DN Debatt. Där kunde skribenter från olika politiska läger i regionen få framföra lite längre och djupare texter om aktuella debattämnen. De liberala ledarna överst på sidan skulle också vara intressantare om de skrevs av lokala och regionala företrädare.

En bra början vore att sluta låtsas som om anonyma ledare är skrivna på Smålands Dagblad när de i själva verket kommer från liberalernas egen trollfabrik – den Liberala Nyhetsbyrån. Gör istället som undertecknad – underteckna med skribentens namn och politiska hemvist.

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem och
Smålands Dagblads-prenumerant