Rimliga lunchpriser är bra friskvård!

 

Torsdag nästa vecka, den 26 september, röstar Nässjös kommunfullmäktige om att drastiskt höja måltidspriserna för pensionärer som äter på kommunens restauranger. Det gäller Parkgården, Skogsborg, Malmåkra, Forsbacka och Björkliden.

Går kommunstyrelsens förslag igenom kommer priset den 1 oktober att höjas från dagens 63:- till 80:- för en lunchmåltid. För den som äter varje dag det drygt 500 kronor i ökad kostnad varje månad. Drygt 6 000 kronor på ett år. Det blir alltså inte mycket kvar av ev. höjda pensioner eller sänkta pensionärsskatter.

Bakom förslaget står kommunens styrande partier – Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Även Moderaterna och Liberalerna stödde matprishöjningen när frågan behandlades i kommunstyrelsen i början av september.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna begärde återremiss (att ärendet utreds ytterligare) i kommunstyrelsen, men blev nedröstade. De la dock inget motförslag till prishöjningen under sammanträdet. Vänsterpartiet är inte med i kommunstyrelsen, så vad det partiet tycker är oklart.

SAFE är heller inte med i kommunstyrelsen, men har i lokalpressen öppet tagit avstånd ifrån prishöjningen. På fullmäktige den 26 september kommer SAFE att stödja återremissen, men också lägga ett motförslag till prishöjningen. Det är inte rimligt att pensionärerna i kommunen ska få ökade lunchkostnader med mer än 500 kronor i månaden!

Flera pensionsorganisationer i Nässjö kommun har i ett skarpt uttalande kritiserat prishöjningen.

Det finns flera skäl för kommunen att subventionera pensionärernas måltidspriser. Det är viktigt att pensionärer kan få en näringsrik måltid till överkomligt pris. och samtidigt kunna träffa andra pensionärer vid en gemensam lunch/middag i en trevlig matsal. Det är bra och billig friskvård!

Flera andra kommuner i länet och landet serverar subventionerad lunch till pensionärer just för att det främjar friskvård, social samvaro och förebygger framtida omsorgsbehov.

För att få igenom en återremiss krävs bara en tredjedel av fullmäktiges röster; det är 19 stycken. Ställer även vänsterpartister och liberaler upp på det går återremissen igenom.

Den samlade oppositionen – M, L, MP, SD, V och SAFE har tillsammans 29 röster i fullmäktige. De styrande S, KD och C har bara 28. Det går faktiskt också att rösta bort förslaget på dessa hutlösa måltidshöjningar om bara viljan finns!

Det finns många pensionärer bland partiernas medlemmar och väljare. Nu har man omkring en vecka på sig att ringa, mejla och på olika sätt påverka sina kommunalråd och fullmäktigeledamöter.

Flera partier lovade inför valet att förbättra villkoren för de äldre. Nu är det upp till bevis!

 

Thomas Erixzon

Anders Hansen
SAFE-medlemmar, Nässjö