USAs lydiga knähundar

I FN röstade 122 medlemsstater år 2017 för en FN-konvention för ett globalt kärnvapenförbud. Sverige var ett av dessa länder. Sverige har länge varit ett ledande land i kampen mot kärnvapen, och borde självklart också signera och ratificera denna konvention.

Men så blir nu inte fallet. Bakgrunden är att Sveriges s.k. ”värdlandsavtal” med NATO från 2016 har knutit Sverige mycket närmare NATOs kärnvapenländer. Dessa vill ju kunna föra in sina kärnvapenmissiler utan problem i Sverige; både i samband med övningar och i krig.

Det kom snabbt hot från USA:s förre försvarsminister James ”Mad dog” Mattis mot att underteckna kärnvapenförbudet. Det ledde till att de fyra borgerliga partierna snabbt blev tydliga kärnvapenanhängare som absolut inte ville att Sverige skulle skriva under något avtal om kärnvapenförbud. Sverigedemokraterna ville förstås inte vara sämre.

Socialdemokraterna var splittrade men som väntat blev det försvarsministern och kärnvapenanhängaren Peter Hultqvist som till slut drog det längsta strået: Sverige skall INTE signera och ratificera någon FN-konvention om ett totalt förbud om kärnvapen, allt enligt ett tillkännagivande från Margot Wallström den 12 juli.

Detta är ett totalt brott mot den kärnvapenpolitik Sverige har fört sedan 1960-talet. Då stoppade inte de minst de socialdemokratiska kvinnorna Sveriges planer på att skaffa egna kärnvapen. Sverige blev istället ett ledande land i kampen för en kärnvapennedrustning i världen.

Ledande förkämpar var bl.a. Alva Myrdal, Inga Torsson och Olof Palme. Man kan undra vad dessa hade tyckt om dagens socialdemokratiska ledning och dess svansviftande för USA och NATO när det gäller kärnvapenfrågan.

Det är tragiskt att se hur Stefan Löfven, Peter Hultqvist och nu även Margot Wallström blivit lydiga knähundar som snällt skäller som husse i Washington vill. Viff! Voff! Vaff!

Thomas Erixzon, Nässjö Freds-och Skiljedomsförening