Det var bättre förr!

Vi måste se framåt, ta vara på "utmaningarna" och "möjligheterna" låter det allt som oftast från makthavarna i landet. Allt för att vi ska glömma, för att vi inte ska oss bakåt, att tänka på hur det var förr. För makthavare och överhet vet med sig att den med kort minne är lättledd, men den som inte glömmer kan bli en farlig person för dagens maktelit!

Men låt oss inte glömma, låt oss ta en titt i backspegeln på Sverige i slutet av 1980-talet - alltså för knappt tio år sen! Gick det över en halv miljon arbetslösa då, serverade Frälsningsarmén soppkök för fattiga och utslagna i svenska städer på den tiden?

Nej, naturligtvis inte! Arbetslösheten låg bara på knappt över 1 %, dvs nästan bara tiondelen av det totala antalet arbetslösa idag. Antalet fattiga var försvinnande litet och de sociala trygghetssystemen fungerade väl. Ingen behövde tigga eller gå till ett soppkök för att kunna klara dagen!

Blev man sjuk så hade de flesta 100% sjukersättning redan från första dagen - idag förlorar man flera tusen vid minsta förkylning! Inte undra att många går och jobbar fast man är sjuk och borde ha stannat hemma i detta karensdagarnas tidevarv.

De få som blev arbetslösa hade 90% av lönen i a-kassa och man behövde inte vänta länge innan man fick ett nytt jobb. Långtidsarbetslösheten var försvinnande liten.

Den som blev pensionär hade ett robust pensionssystem - ATP - att förlita sig till. Det garanterade en god pension utan att man behövde ta några egna privata pensionsförsäkringar vid sidan om. Så är det inte längre - ATP-systemet har raserats genom politiska beslut som drastiskt kommer att försämra villkoren för framtidens pensionärer.

Behövde man vård inom kommunens äldreomsorg så var den väl utbyggd, med låga taxor som gällde hela omsorgsbehovet. Det fanns gott om personal inom äldreomsorgen - kommunerna hade resurser till att nyanställa folk. Personaltätheten var större.

Skolorna hade också mer resurser än vad man har idag. Klasstorlekarna var mindre och lärarna hade mer tid att ägna åt varje elev.

Det fanns fler sjukhus och fler anställda inom sjukvården än vad det finns idag. Sjukvården har drabbats av oerhörda nedskärningar under 90-talet; bara under Bildts och Wibbles regeringstid låg nedskärningarna på 40 miljarder kronor! Socialdemokraterna har fortsatt därefter i samma stil - trots allt tal om "vård, skola och omsorg"...

Det är inte alltid som utvecklingen går "framåt"...

Thomas Erixzon, SAFE-medlem (Nässjö)

Oktober 1999