Vad är egentligen svek mot barnen?

Nedskärningarna för barnomsorg och skola fortsätter trots att det i valrörelsen sades att nu är det slut med nedskärningar, nu kan vi börja bygga upp igen. Alla minns väl det ständigt upprepandet "vården, skolan, omsorgen".

På barn-och utbildningsnämndens (BUN) senaste sammanträde skulle 6 miljoner kronor plockas bort. Drygt 3 miljoner drogs ner och resterande knappa 3 miljoner återstår fortfarande att plocka bort någonstans inom barnomsorg och skola.

SAFEs budgetförslag för BUN innebär marginella förstärkningar och ambitionen är att hejda nedskärningarna.

Detta innebär att vi i vår budget för 1999 redovisar ett större underskott än vad majoriteten gör. SAFE hävdar att försämringar för barn och ungdom är ett större svek än att ha ett större underskott; (ett underskott som ska finansieras med en skattehöjning framöver). Sedan finns det andra som menar att det är bättre att skära ner för barn och ungdomar än att ha underskott i kommunens budget.

Vi vet att det leder till svåra problem att skära ner för barnomsorg och skola. SAFE anser att varje år med nedskärningar för barnomsorg och skola är problematiskt. Varje barn eller ungdom som vi förlorar på grund av brister och som inte fångas upp i skyddsnät eller har någon vuxen i skolan som hinner med leder till mångåriga - kanske decennielånga - problem och lidande för denna unga människa; problem som också kan drabba kommunen med ökade kostnader på sikt.

Att gå med underskott kan också leda till problem på sikt, men i detta sammanhang ter sig ett kommunalt underskott i budgeten som ett trivialt problem. Vill riksdag och regering att vi ska undvika de problem som nedskärningarna innebär, så har de instrumenten för att klara detta. Alltifrån att höja inkomstskatten för höginkomsttagare. - Jag utgår ifrån att dessa kan tänka sig ställa upp för barnens skull, man kan ju som bekant bara äta sig mätt ett tillfälle åt gången -. Vi har bland världens lägsta företagsskatter, vilka borde gå att höja. Kanske skulle kommunalskatt för företag återinföras. Vi kan lämna EU och spara 20 miljarder kronor. Riksdag och regering kan också höja inkomsterna till offentliga sektorn genom att bedriva en mer expansiv ekonomisk politik som skapar mer jobb. Just nu gör man tvärtom och stramar åt bland annat genom att ta bort den demokratiska kontrollen över Riksbanken och ansluta oss till EUs valuta och ekonomiska politik (EMU).

Det går att lösa kommunens finansiella underskott. Vad som dock är oerhört svårt att lösa är de problem som många barn och ungdomar upplever och drabbas av på grund av åren av nedskärningar.

 

 

Uno Kenstam, SAFE, Nässjö, november 1998