Vilka skolor ska finnas i Nässjö kommun de kommande åren?

 


Skolstrukturen i Nässjö kommun har utretts sedan hösten 2007. Efter många turer och utredningar var man framme för debatt och beslut på fullmäktiges möte i februari 2009.

 

En majoritet i kommunstyrelsen (S, V och SAFE) var för att bl.a. lägga ner skolorna i Fredriksdal och Solberga, samt högstadiet i Forserum. Elevantalet var litet och skälen för nedläggning var både pedagogiska och ekonomiska.

 

Det hade kommit många protester mot nedläggningförslagen, bl.a. från högstadieeleverna i Forserum och från flera samhällsföreningar.

 

De borgerliga hade olika åsikter. Centern ville inte lägga ner några skolor alls. Moderaterna begärde avslag, men det framkom i debatten att man i praktiken ville lägga ner flera småskolor, samt skolor i centrala Nässjö.

 

I fullmäktige hade SAFE:s 11 ledamöter olika uppfattningar i skolfrågan. Det fanns därför inte majoritet där för kommunstyrelsens förslag.

 

Resultatet blev istället en återremiss vad gäller en del skolor i Nässjö, Forserums högstadium och i skolorna i Anneberg och Solberga. Skolorna i Bodafors och skolornas lokalbehov i Nässjö tätort kommer också att utredas.

 

Omröstning blev det bara om Fredriksdals skola. Av SAFE:s ledamöter röstade sju för att lägga ner skolan, tre för att behålla den, och en ledamot avstod.

 

*

 

SAFE.s ledamöters olika uppfattningar i skolfrågan framkom i debatten på fullmäktige.

 

Uno Kenstam hade ställt sig bakom nedläggningen av Fredriksdal, Solberga och Forserums högstadium i kommunstyrelsen. Han sa att SAFE i sitt valprogram vill värna skolorna i de mindre tätorterna. Däremot finns det inget skrivet om vilken kvalitet SAFE vill ha. Vad händer om kvaliteten på den pedagogiska verksamheten inte kan upprätthållas?

 

Anders Hansen (vice ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden) sa att det var viktigast att se till kvalitén för eleverna. Att man hade valt att förslå en nedläggning i Solberga men inte i Flisby beror bl.a. på att barnen i Flisby har längre restid till skolan. Han ville även undvika att bygga ut skolan i Anneberg, vilket hade blivit nödvändigt om också Flisbys elever skulle flyttats dit.

 

Hansen berättade att man i Fredriksdal kommer att bygga en ny förskola och nytt fritidshem i mitten av samhället. Det kan komma att samlokaliseras med en näridrottsplats.

 

Vidare sa Hansen att det våren 2009 gick 109 elever i Forserums högstadium; men att elevantalet enligt prognoser minskade ner mot 70. Han önskade att det hade kunnat vara ett två-parallelligt högstadium i Forserum åren framöver. Men med få elever blir det bara en klass per årskurs. Inte ens om Ängs elever gick i Forserum skulle räcka till för att ändra på detta.

 

*

 

Pelle Månsson ville att frågan om skolstrukturen skulle avgöras under kvällen. Han ville inte lägga ner några skolor och betonade att nedläggningar av ekonomiska skäl kunde bli kontraproduktivt. Han var kritisk till skolstrukturutredningen och menade att den inte varit allsidig. Skolan är viktig för samhällets överlevnad.

 

Han menade att upptagningsområdena för skolorna i Fredriksdal och Solberga skulle ökas. Forserum är genom närheten till Jönköping ett strategiskt samhälle för kommunen.

 

Pelle hänvisade till SAFE:s valprogram där det klart stod att SAFE värnade skolorna i kommunens mindre samhällen.

 

Bernt Hultberg var också för fortsatt högstadium i Forserum och för att skolorna i Fredriksdal och Solberga skulle finnas kvar.

 

Thomas Erixzon ville stödja ett nytt förslag från samhällsföreningen i Fredriksdal. Det gick ut att behålla den gamla skolan ett år till och sedan låta F-2-klasserna gå i de nya fritidslokalerna på förmiddagen.

 

Erixzon sa att det fanns felaktigheter i materialet ang. elevantalet i Annebergs skola. Där fanns egentligen inte fanns plats för både Annebergs och Solbergas elever. Han var därför emot att lägga ner skolan i Solberga.

 

Han var osäker på om Forserums skola kunde vara kvar eller inte. Elevunderlaget är svagt; om två år börjar en 7:e-klass med bara 14 elever. Det finns dock samhällsstrategiska skäl att ha högstadiet kvar, men möjligheten till en bra undervisning måste vara det man ser till först.

 

*

 

Fullmäktige skickade som sagt frågan om skolstrukturen tillbaka till kommunledningen. Några ytterligare beslut är inte tagna än.

 

Under våren har det flyttat in fler flyktingar till Forserum, vilket ökar elevantalet något. Friskolan Prolympias nedläggning påverkar givetvis också skolstrukturen i kommunen. I Solberga ansöker man om att få starta friskola om skolan där läggs ner.