Rapport från fullmäktige den 21 mars 2014

 

SAFE:s tre ledamöter; Anders Hansen, Uno Kenstam, Marianne Broman var på plats. Skolfrågorna var det allt dominerande ämnet denna kväll.

 

Nedan följer en rapport; mest om de frågor som SAFE agerade i – men också om en del annat. Där ingen annan partibeteckning ges är det SAFE:s ledamöter som omnämns.

 

Mötet finns i sin helhet att se på kommunens webb-TV, och där kan man i detalj följa hur debatten gick i de enskilda frågorna.

 

Debatt och beslut om ”Framtidens skola”   inkl. nedläggning av Centralskolan

 

Denna kväll hade fullmäktige sitt möte om skolutredningen. Först kom frågan upp om det skulle bli en folkomröstning om Centralskolan eller ej. Det var 15 ledamöter som röstade för detta - men det hade behövts 19 röster av de 56 närvarande i fullmäktige för att det skulle gå igenom.

 

SAFE var ett av de partier som röstade ja till folkomröstning.

 

Det blev sen en flera timmar lång och stundtals hetsig debatt om själva skolutredningen. SAFE:s Anders Hansen var flitigt uppe i talarstolen. Han menade att skolutredningen hade stora brister; bl.a. hade inte konsekvenserna för Brinellgymnasiet inte alls tagits med.

 

Han sa också att utredningen inte hade ett barnperspektiv, utan ett fastighetsperspektiv. Han menade att Centralskolan, Hultetskolan och Flisby skola var bra skolor som borde finnas kvar. Han sa att det blir skarpt läge i valet 2014; SAFE vill återupprätta Centralskolan!

 

Det fanns förslag om återremiss för hela utredningen, eftersom bl.a. de ekonomin inte var ordentligt utredd. 14 ledamöter röstade för detta - det hade behövts 19 för en återremiss.

 
SAFE:s tre ledamöter röstade för återremiss.

 

Till slut blev det omröstning och beslut om själva skolutredningen. En majoritet bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Vänsterpartiet röstade ja till skolutredningens förslag.

 

Detta betyder att Centralskolan, Hultetskolan, Flisby skola och Solberga skola kommer att läggas ner under de närmaste åren, om partierna ovan får bestämma.

 

SAFE röstade ja till folkomröstning, ja till återremiss och nej till skolutredningen.

 

Thomas Erixzon