Rapport från fullmäktige den 28 maj 2015.

 

Något om de frågor som bl.a. SAFE agerade i. Där ingen annan partibeteckning ges är det SAFE:s ledamöter som omnämns.

 

Tre av SAFE:s fyra ledamöter, Anders Hansen, Thomas Erixzon och Uno Kenstam, samt tjänstgörande ersättaren Anita Adam var på plats. Kjell Larsson var på ersättarbänken

 

Mötet finns i sin helhet att se på kommunens webb-TV, och där kan man i detalj följa hur debatten gick i de enskilda frågorna.

 

Avtackning av Smålands Dagblad-journalisten Jope

 

Smålands Dagblads reporter John-Olof Persson - ”Jope - gjorde denna kväll sitt allra sista fullmäktigereportage – han går i pension och gör sin sista arbetsdag fredagen den 29 maj. Jope har bevistat många, många fullmäktigesammanträden genom och är nog den Nässjöbo som har störst kunskap om den lokala politiken de senaste decennierna.

 

Jopes reportagestil har präglats av stor sakkunskap och personkännedom, samt en hel del ironiska slängar – inte alltid så uppskattat av makthavarna oavsett parti. Men det har gjort artiklarna intressanta och underhållande att läsa.

 

Han blev avtackad med blommor av ordföranden och fick stående ovationer av fullmäktiges ledamöter. Ledamöter från samtliga partier var framme och höll tacktal – från SAFEs sida var det Uno Kenstam. Han tyckte det var ”tråkigt” att alla nu var så överens – debatten var ju inte alls så intensiv och spännande som på onsdagens kommunstyrelsemöte.

 

På fredagen var Thomas Erixzon och Anders Hansen inne på Smålands Dagblads expedition där Jope fick ett tackkort och Jenny Bromans uppsats om SAFE:s historia, samt Daniel Suhonens mycket läsvärda bok om Håkan Juholt som avskedsgåva.

 

Interpellation om Sjöbacken

 

SAFE:s Anders Hansen hade gjort en interpellation till Erik Wågman, socialnämndens vice ordförande om Sjöbackens äldreboende. Anders Hansen menade att nämnden borde ha tagit beslut om ändringar som genomförts på Sjöbacken. Anders undrade varför socialnämnden inte hade behandlat förändringarna på Sjöbacken och om dessa förändringar är förenliga med ett tidigare socialnämndsbeslut där äldreomsorgen i sin helhets skulle ha utretts innan stora förändringar genomförs.

 

Wågman hänvisade att han var ny som vice ordförande och även att en del tjänstemän inte var tillräckligt insatta i beslutsgången.

 

Detta ledde senare till en hetsig debatt med folkpartisten Agneta Svensson som tyckte att tjänstemännen visst skulle ta sådana här beslut. Detta trots att kommunens revision påpekat att nämnden hade handlat fel!

 

Motion om öppen källkod och fri programvara i kommunens IT-system

 

Sverigedemokraten Samuel Godren hade lagt en motion ovanstående. Han och partikollegan Mikkel Torp tyckte att kommunens svar var dåligt och begärde därför återremiss. Denna gick igenom eftersom en återremiss bara kräver stöd av en tredjedel av rösterna. SD fick här – kanske något oväntat - stöd av flera SAFE-iter, miljöpartister och kristdemokrater så antalet röster för en återremiss blev hela 23 stycken – SD har själva bara 11. Av SAFEs fyra ledamöter röstade Anders Hansen, Anita Adam och Thomas Erixzon för en återremiss, medan Uno Kenstam röstade mot.

 

 

Thomas Erixzon