Svar till Urban Persson, SmT den 17/2 2007.

 

Visst har vi hög arbetslöshet i dagens Sverige!

 

Urban Persson (m) har reagerat på att vi i SAFE-bladet från februari 2007 skriver att det råder massarbetslöshet i dagens Sverige. Minnet är tydligen kort; det var ju den höga arbetslösheten som gjorde att högeralliansen vann valet till riksdagen för bara några månader sedan. Att det sedan är låga arbetslöshetssiffror lokalt här i Nässjö kommun är en helt annan sak.

 

Arbetslösheten har varit hög i Sverige sedan EU-anpassningen satte igång på allvar i början 1990-talet. Under Carl Bildts regeringstid 1991-94 sköt den i höjden med raketfart.

 

Vi har aldrig kommit ner till de låga arbetslöshetssiffrorna som vi hade innan dess. I slutet av 1980-talet var arbetslösheten bara kring

1 %! Regeringen Fälldin blev bortröstad 1982 för att arbetslösheten låg kring 3 % - det vara oacceptabla arbetslöshetssiffror då!

 

Sedan 1991 har vare sig borgerliga eller socialdemokratiska regeringar satt bekämpandet av arbetslösheten främst. Detta har varit ett led i EU-anpassningen av svensk ekonomi.

 

Det är hög tid att sluta gå i Bryssels ledband och åter sätta bekämpandet av arbetslösheten högst på dagordningen här i landet!

 

Thomas Erixzon,

SAFE-medlem, Nässjö.