EU:s militarisering

 

Ingela Mårtensson från Göteborg föreläste i Nässjö under lördagseftermiddagen. Det handlade om EU:s militära utveckling. Denna har pågått sedan Maastricht-fördraget undertecknades 1990. Fördragstexten på senare toppmöten, såsom i Amsterdam och Nice har fördjupat det militära samarbetet mellan Unionens länder.

 

Ingela har under 2006 varit i Bryssel och intervjuat personer där angående EU:s militära utveckling och verksamhet. Detta har sedan blivit underlag till en skriftenEU:s militarisering” som EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson har skrivit.

 

Hela EU:s militära och säkerhetspolitiska samarbete sker genom olika organisationer och det är svårt att få grepp om hur verksamheten hänger ihop. En nyckelperson i EU:s militära organisation är Natos tidigare generalsekreterare Javier Solana från Spanien. Han är numera bl.a. EU:s utrikespolitiske talesman.

 

Sverige är på gång att delta i Nordic Battlegroup. Det är en snabbinsatsstyrka som Sverige, Norge, Finland och Estland sätter samman, med början 1 januari 2008. Av dess 1 500 man beräknas 1 100 komma från Sverige. Styrkan ska kunna sättas in på olika håll i världen. "EU måste vara en global aktör", sägs det i Bryssel.

 

15 personer trotsade snöovädret och kom för att lyssna på föredraget. Arrangörer var Nässjö Freds- och Skiljedomsförening och Nej till EU:s lokalgrupp i Nässjö.

 

Thomas Erixzon,

Nässjö Freds- och Skiljedomsförening,

Nej till EU-Nässjö