GE ÄLDRE OCH HANDlKAPPADE
MER TID OCH MER PERSONAL!

Antalet äldre och handikappade som behöver hjälp i hemmet eller i något av kommunens särskilda boenden, har ökat under av 1990-talet. Behoven fortsätter att öka. Kommunens sociala och medicinska omsorg skall klara alltmer kvalificerade uppgifter, samtidigt som landstinget har lagt ner nästan 30% eller ca 500 vårdplatser i länet.

De styrande (s-c-fp) i Nässjö kommun sätter hårdare press på personalen inom äldre- och handikappomsorgen genom att medvetet anslå för lite pengar.

SAFE kräver att en opartisk och grundlig utvärdering genomförs av äldre- och handikappomsorgen.

Omsorgsarbetet är ett kvinnodominerat låglöneyrke, där antalet arbetsskador ökar mest. Personalen, som gör sitt yttersta för att äldre- och handikappade ska få god omsorg, har vid flera tillfällen sagt att tiden inte räcker för alla uppgifter.

SAFE vill att vårdlagen som utför arbetet inom äldre- och handikappomsorgen måste ges större inflytande när det gäller att avgöra hur mycket resurser som behövs.
 

Äldreomsorg

Äldre med eget boende får den beviljade hjälpen av hemtjänstens vårdlag. Enligt personalen har de flesta vårdlagen för lite tid för att vid behov ge möjlighet till bl.a. aktivering, social samvaro och promenader.

Flera av vårdlagen, som arbetar på äldrehem eller gruppboende för äldre, som behöver hjälp med det mesta, har idag för liten grundbemanning. Det finns inte tillräckligt med tid för att vid behov ge individuell rehabilitering och aktivering.

SAFE vill ha ökad personaltäthet för att förbättra grundbemanningen inom äldreomsorgen. Idag behövs mera tid till bl.a. rehabilitering, aktivering, promenader och social samvaro. Dessutom behövs ökad personaltäthet nattetid.

Den nya maxtaxan gör att många äldre får mer pengar kvar när alla kommunens avgifter är betalda. Det finns dock äldre, främst ensamstående kvinnor med låg pension, som får betala höga avgifter för t.ex städning och tvätt.

SAFE föreslår att avgifterna anpassas till inkomsten istället  för att samma avgifter ska gälla oavsett inkomst.
 

Handikappomsorg

Personalen inom handikappomsorgen har vid åtskilliga tillfällen gett omsorgsnämnden signaler om för låg personaltäthet på olika boendeenheter. Det har gällt både dagtid, nätter och helger för en del boenden.

SAFE vill ha personalförstärkningar på gruppboenden och andra enheter i handikappomsorgen som behöver förstärkt grundbemanning.

SAFE vill att rekreationsbidraget för handikappades semester- och lägervistelser återinförs, att möjlighet till kontaktperson förbättras och att habiliteringsersättningen återställs till 35 kr/dag.

lntraprenad  tillämpas  inom delar av äldre- och handikappomsorgen. Ett avtal träffas mellan personer (intraprenörer) i verksamheten och socialförvaltningen.  Det innebär stort ansvar  för omsorg,  personal  och  ekonomi inom det aktuella  området.  Syftet är att med hjälp av intraprenaden spara pengar. SAFE har sagt nej till införandet av intraprenad.
 

Färdtjänst

Personer med stora svårigheter att förflytta sig har märkt en väsentlig försämring av färdtjänsten, särskilt på landsbygden.

SAFE vill att ett kommunalt färdtjänstreglemente tas fram som ger rätt till färdtjänst utifrån den enskildes behov.

Detta för att personer med olika funktionshinder skall ges samma möjligheter att resa som alla andra kommuninnevånare till en kostnad som följer kollektivtrafiktaxan.