FÖRSKOLA OCH SKOLA

SKA GE EN BRA START I LIVET!


Skolans uppgift

Enligt läroplaner och skollag skall eleven få de kunskaper som krävs för att fungera i samhället. Utöver faktakunskaper är det viktigt med demokratiska värderingar, jämställdhet, solidaritet och att ta ställning mot mobbning och förtryck.

 

För att uppnå detta sägs i läroplanerna att barnets/elevens förutsättningar och behov ska styra den undervisning eller stöd som ges. I skollagen nämns samma sak. Särskilt gäller det förskolan.

 

Hur är det i Nässjö?

Personalen gör ett bra arbete för barn och ungdomar. Resurserna räcker dock inte för att fullt ut klara kraven i skollag och läroplan.

 

SAFE har motsatt sig försämringar och lagt förslag för att mildra effekterna av dessa.

 

Förskolan

Antalet barn som kommer till förskolan ökar och det finns idag inga marginaler för att smidigt kunna hjälpa föräldrar och deras barn till en plats i förskolan. Det behövs en planerad utbyggnad av fler förskoleavdelningar. Förskolans pedagogik hör till utbildningen och bidrar till att underlätta bl.a. språkinlärning och integration.

 

Arbetsmiljön måste förbättras på förskolor och fritidshem. SAFE vill ha riktlinjer för antalet personer i förskole- och fritidshemslokaler samt för inomhusmiljön där.

 

Vi vill öka personaltätheten och att barngruppernas storlek skall vara mindre – detta ger bättre arbetsmiljö både för personalen och barnen!

 

SAFE vill att maten lagas på plats i förskolorna.

 

SAFE är kritiskt till riksdagsbeslutet som underlättar start av fristående förskolor.

 

Musikskolan är en viktig del av kommunens kulturliv – den måste få tillräckliga resurser till sin verksamhet!

SAFE har föreslagit att ingen höjning sker av avgiften, samt en lägre avgift för familjer med flera barn i musikskolan.  

 

 

Grundskolan

Antalet elever beräknas minska med ca 100 per år t.o.m. 2010.

 

SAFE vill inte säga upp personal på grund av detta. Vi vill att den behålls och används för att minska gruppstorlekarna i grundskolan.

 

Andra uppgifter kan vara att stärka kunskaper och förmågor hos eleverna i de lägre årskurserna med att läsa, skriva och räkna samt att ge flickor och pojkar bättre undervisning utifrån deras särskilda behov.

 

SAFE vill ge ökade medel till barn/elever i behov av särskilt stöd.                    

 

Vi vill behålla de skolor som finns i de mindre tätorterna i kommunen. SAFE röstade för att Grimstorps skola skulle finnas kvar.

 

SAFE är motståndare till s.k. friskolor. Friskolor betalas av kommunen och gör det dyrare att driva kommunens egna skolor.

 

Gymnasiet

Gymnasiet är genom riksdags-beslut utsatt för en ökande konkurrens och marknadsan-passning. SAFE är kritiskt till denna utveckling.

Vi vill ha en ökad samverkan med grannkommunerna för att eleverna inte ska behöva åka utanför Höglandet för att kunna gå på ett önskat gymnasieprogram.

 

Det händer mycket i ungdomars liv i gymnasieåldern och det krävs personal som orkar vara föredömen. Därför behöver gymnasiet få möjlighet att ha fler mindre undervisningsgrupper än det är idag.

 

SAFE vill ta bort måltidsavgiften på gymnasiet.

 

Vuxenutbildning

SAFE stödjer arbetet med olika utbildningar inom ramen för Nässjö Lärcenter.

 

 

Inom skolans område finns flera verksamheter. Självklart är särskola, SFI, adminstration/ledning, läromedel, skolbibliotek, vaktmästeri och städ m.fl. omistliga delar för att skapa en god grund för det livslånga lärandet.