GE OMSORGSPERSONALEN

STÖRRE INFLYTANDE.



Omsorgsarbetet är ett kvinnodominerat låglöneyrke där antalet  arbetsskador och långtidssjukskrivningarna har ökat mest. De senaste åren har återkommande nedskärningar genomförts, vilket har medfört ökad arbetsrelaterad sjukfrånvaro. S, c och fp har valt att sätta hårdare press på omsorgspersonal. Det har man gjort genom att medvetet anslå för lite pengar till befintlig äldre- och handikappomsorg.

 

Äldreomsorg.

Personalen, som gör allt för att ge äldre en god omsorg, har vid flera tillfällen sagt ifrån att tiden inte räcker för alla uppgifter.

 

Vanliga exempel på underbemanning:

* Hemtjänstens vårdlag har tilldelats fler uppgifter (planering, administration, dokumentation, larmansvar) samtidigt som vårdtyngden har ökat.

* Sjuksköterskorna ska, i takt med nedskärningar inom landstinget, ge alltfler äldre kvalificerad sjukvård.

* Rehab-personal ger hjälp med t.ex. gångträning, träna vissa kroppsdelar och annan behandling efter akuta sjukdomstillstånd.

 

Sjukfrånvaron inom omsorgen kostar ca 35 miljoner/år, vilket är en ökning med ca 8 miljoner under den gångna mandatperioden. De största kostnaderna är vikarier och timanställda. Ca 120 personer är sjukskrivna varje dag. 

 

För att minska sjukfrånvaron och förbättra äldreomsorgen kräver SAFE:

* Personalförstärkningar i de vårdlag där arbetsbelastning, antalet långa sjukskrivningar och antalet arbetsskador är störst. Vårdpersonalen ges större inflytande över resurstilldelningen.

* Förstärka sjuksköterskebemanningen med 2 tjänster för att trygga den medicinska omvårdnaden.

* Förstärkning av rehabiliteringsorganisationen med 7 tjänster så att äldre efter akuta sjukdomstillstånd i större utsträckning kan få hjälp att återfå kroppsfunktionerna.

* Bemannad aktivering på kommunens seniorboenden för fysisk träning, mental stimulans och social gemenskap. Aktiveringen görs tillgänglig även för äldre som har sin bostad utanför seniorboendena.

* Tydligare regler som garanterar äldre med eget boende att regelbundet komma ut på t.ex. promenad.

* Systematiskt arbetsmiljöarbete och skyddsronder 4 gånger per år för all personal.

* Sänkta avgifter för hjälp med städning och tvätt för äldre låginkomsttagare.

 

Handikappomsorg.

En del boendeenheter inom handikappomsorgen har behov av ökad personaltäthet för att kunna ha goda levnadsvillkor.

 

Idag finns för lite tid att ge handikappade individuell träning av bl.a. förmågan till kommunikation och vardagliga uppgifter.

 

SAFE vill förstärka personaltätheten på en del boendeenheter samt öka antalet handledare i den dagliga verksamheten.

 

SAFE vill att rekreationsbidraget för handikappades semester- och lägervistelser återinförs, att möjlighet till kontaktperson förbättras och att habiliteringsersättningen återställs till 35 kr/dag.

 

Intraprenad är ett avtal mellan en s.k. intraprenör (person) och omsorgsförvaltningen. Avtalet innebär ansvar för omsorg, personal och ekonomi. Huvudkravet på intraprenören är att minska förvaltningens kostnad med 2 %.

 

SAFE har sagt nej till införandet av intraprenad.

 

Färdtjänst.

Färdtjänsten är samordnad i Jönköpings län med gemensamma regler. Det händer alltför ofta att äldre och handikappade får åka orimligt långa sträckor för att komma till resmålet, att fordon kommer för sent eller att fordon helt uteblir. Dessutom har kommunens kostnader för färdtjänst och mattransporter ökat med nästan 2,5 miljoner kronor.

 

SAFE anser att Nässjö kommun ska gå ur den länssamordnade färdtjänsten. Färdtjänsten i vår kommun behöver utformas mera utifrån den enskildes sociala och medicinska förutsättningar. Kostnaden för den enskilde skall inte överstiga gällande kollektivtrafiktaxa.