FÖR SOCIALT  ANSVAR OCH EN

RESTRIKTIV ALKOHOLPOLITIK


 

Alkohol är inkörsport till tyngre missbruk. Det effektivaste sättet att arbeta förebyggande mot alkohol- och drogmissbruk är att påverka föräldrarna. Möjligheten att komma över folköl måste försvåras för ungdomar genom ökad tillsyn.

 

Tillgången på alkohol och droger har ökat genom EU-inträdet och riksdagsbeslut.

 

Man kan föra in allt mer alkohol i landet, priserna har sänkts, utskänkningstillstånden har mångdubblats och Systembolaget har åter lördagsöppet.

 

Denna slappa regerings- och riksdagspolitik kringskär allvarligt kommunernas möjligheter att bekämpa missbruk.

 

Glädjande är att det just nu är färre ungdomar i Nässjö som använder alkohol än för några år sen. En minoritet dricker dock desto mer.

 

SAFE stöder en restriktiv alkohol- och drogpolitik så som den bedrivits i Sverige fram till EU-inträdet. Vi har lagt förslag i fullmäktige om att kommunen skall arbeta för detta gentemot regering och riksdag.

 

På SAFE:s initiativ är Nässjö kommun sedan mitten av 90-talet med i European Cities Against drugs (ECAD)

 

*

Ca 200 personer är idag långtidsarbetslösa i kommunen. Ju längre man går arbetslös, ju svårare blir det att få ett jobb.

 

Socialtjänstlagen talar om att i första hand utveckla individens egna resurser. En väg att skapa nya arbeten är att bygga på vad de långtidsarbetslösa är intresserade av. Försök har framgångsrikt gjorts i andra kommuner, bl.a. genom kooperativ företagsamhet. Det finns utvecklingspengar att söka, om kommunen satsar ekonomiskt på detta.

 

Under 90-talet gjordes en sådan satsning; detta behövs igen för att undvika en permanent utslagning av människor, och de merkostnader för kommunen som det innebär. 

 

SAFE tycker att verksamheten i RIA-center är bra.