Valet 2002


Kommunalvalet 2002 blev en stor framgång. SAFE fick 2 960 röster vilket gör 16,3% av de röstande, en högre röstandel än någonsin tidigare.

Med detta valresultat fortsatte SAFE att vara kommunens näst största parti och behöll sina tio mandat i fullmäktige.

I första valkretsen (Nässjö stad med omnejd) fick SAFE 2 095 röster, det är 20,2% av rösterna, en ökning med 0,2%. Bäst gick det i valdistrikt 10 (Åkershäll och Åker söder om Brogatan) där vi fick 23,4% av rösterna. Näst bäst gick det i valdistrikt 8 (Norråsaskolans vallokal) med 22,7% av rösterna, det tredje bästa distriktet var nr 6 (Hultet), med 22,1% av rösterna.

I andra valkretsen (övriga tätorter och landsbygdsområden) fick SAFE 865 röster, vilket är 11,2% av rösterna; en ökning med 0.3%. Bäst gick det i N. Sandsjö norra (Grimstorp med omnejd) med 21,9 % av väljarstödet. SAFE fick även starkt stöd i Ormaryd (18,1%), Solberga (16,7%) och Anneberg (15,5%).

Lägst röstandel med 5,9% har SAFE i Bringetoftas valdistrikt - ett landsbygdsområde med nästan bara centerpartister och kristdemokrater i väljarkåren.

Största ökningen gjorde SAFE i Solberga, där vi gick fram med 3,8 procentenheter.

*

SAFE förde inte någon kampanj för någon enskild ledamot i samband med personalvalet. I personvalet kryssades dock både Bernt Hultberg och Pelle Månsson av över 5% av SAFE:s väljare och blev därmed direktinvalda i fullmäktige.

Bernt fick 423 kryss och Pelle fick 229 kryss. Då båda dessa redan fanns på valbar plats på SAFE:s lista påverkade det inte vilka som blev invalda i fullmäktige.

*

De flesta av SAFE:s väljare röstade sannolikt på (s), (v) och (mp) i riksdagsvalet. Tillsammans har dessa tre partier 2 775 färre röster i kommunalvalet jämfört med riksdagsvalet i Nässjö kommun - vilket ska jämföras med SAFE:s röstsiffra på 2 960 röster.

*

Valresultatet innebar att SAFE tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet fick en majoritet med 32 mandat av 57 i kommunfullmäktige.

Efter valet fördes samtal med både socialdemokraterna och vänsterpartiet om samarbete under den kommande fyraårsperioden. Både 8s9 och (v) hoppade sedermera av samtalen. Vi upplevde att (s) hade svårt att beskriva varför de inte ville hitta en gemensam politik med oss. Socialdemokraterna fortsatte istället sitt samarbete högerut med (fp) och (c) – och (v) hjälpte dessa partier att behålla makten genom att än en gång stödja dem genom en s.k. ”teknisk valsamverkan” när man skulle utse ledamöter och ersättare till nämnder och styrelser. Genom detta erhöll (v) bara ett antal ersättarplatser i några nämnder – klart färre än de hade fått vid ett samarbete med oss.

Valresultatet innebar dock att SAFE blev representerat i så gott som samtliga styrelser och nämnder. Våra möjligheter att påverka kommunens politik blev lika stor som tidigare!