Genom solidaritet och gemensamt ansvar bygger vi välfärdssamhället!

Svar till Urban Persson SmT 10.8.2002:

De senaste årens nedskärningspolitik i Nässjö har drabbat en del utsatta grupper hårt. Priset på färdtjänsten höjdes med hela 47% per resa förra året. Utvecklingsstörda i Nässjö kommun fick sin habiliteringsersättning (flitpengar) sänkt från 35 till 22 kronor per dag. Hyror och matpriser har höjts inom äldre- och handikappomsorgen. Elever som behöver extra hjälp kan inte alltid få detta i Nässjö kommun i samma utsträckning som tidigare - trots att det står i kommunens egen målplan att "barn/elever" ges resurser utifrån sina behov". Personaltätheten inom äldre- och handikappomsorgen har minskat, vilket bl.a. har medfört att de anställda fått ett allt stressigare jobb.

Till skillnad från moderaterna vill SAFE gör något åt detta. Därför har vi föreslagit att skattesatsen i Nässjö höjs med 70 öre. SAFE:s förslag medför att en normalinkomsttagare betalar ca 100kr/mån mer i skatt. Att vi använder månadslön som beräkningsgrund beror på att de flesta får ut sin inkomst i form av månadslön, och just därför är det ett bra sätt att beskriva den ekonomiska effekten på.

Man kan dock minska beräkningsgrunden (tack för tipset, Urban!) till att gälla vad SAFE:s förslag till kommunal skattehöjning skulle kosta per dag. Den summan är 3:33; tre kronor och trettiotre öre för den som tjänar 15 000 kr. i månaden! Den som tjänar 30 000 kr/mån. skulle betala 6:66 per dag. Mer än så kostar inte SAFE:s skattehöjningsförslag den enskilde!

Urban Persson verkar dock tro att Nässjö kommun kommer att avfolkas om skatten höjs med detta belopp. Ärligt talat Urban; det tror inte jag! Tvärtom tror jag att många i vår kommun skulle vara beredda att medverka till att äldre och handikappade, skolelever m.fl. får en något bättre situation än idag.

Ovanstående visar vad solidaritet innebär i praktiken. Om många hjälps åt kan man för mindre summor för den enskilde skapa stora summor som kan förbättra äldre- och handikappomsorg, skola, miljö m.m. En skattehöjning på 70 öre ger Nässjö kommun ca 25 miljoner mer i kassan varje år.

"Tant Elsa i Malmbäck" skulle då kunna få råd att använda färdtjänsten lite oftare. "Kirre", som har det lite jobbigt i skolan, får mer hjälp och stöd i undervisningen. "Mia" får åter en habiliteringsersättning på 35 kronor per dag. "Agneta", som jobbar på ett av kommunens servicehem, får några fler arbetskamrater och får samtidigt det mindre stressigt i jobbet. "Farbror Anton", snart 100, får lite mer pratstunder med personalen på servicehemmet där han bor. Det är genom solidaritet och gemensamt ansvar som vi bygger välfärdssamhället!

Thomas Erixzon, SAFE-medlem