Svar till Urban Persson SmT 28/5 2003:

 

Tyvärr är det bara att konstatera att Urban Persson (m) ljuger som en häst travar när han påstår att undertecknad kommer med felaktiga uppgifter från Eurostat angående arbetslösheten i EU-länderna.

Eurostat är EU:s officiella statistikorgan. Dess siffror från februari visar klart och tydligt att Sverige har lägre arbetslöshet än de flesta EMU-länderna. Dessa var helt korrekt återgivna i min tidigare insändare. Den som vill kan själv kontrollera på Eurostats hemsida!

Arbetslösheten i de tolv EMU-länderna låg då 8,7%. I Sverige var arbetslösheten vid samma tid 5,1%. Högst var arbetslösheten i Spanien; 11,9%. I Finland var den 9,1% - alltså nästan dubbelt så hög som i Sverige.

I april (senast tillgängliga statistik) var arbetslösheten i EMU-området 8,8%, i Sverige 5,4%, i euro-landet Finland 9,2%.

Dessa officiella siffror är förstås mycket besvärande för EMU-anhängarna och ja-sägarna. Istället för officiell statistik får man som Urban Persson snickra ihop lite hemmagjorda siffror – först då kan man få sina lika hemmagjorda påståenden att gå ihop!

Tyvärr Urban, jag litar hellre på officiella siffror – även om de kommer från EU – än på dina hemmasnickrade varianter av arbetslöshetsstatistik!

Thomas Erixzon, Nässjö

 

Höglandsbor mot EMU