Uttalande i samband med 10-årsdagen av EU-omröstningen

 

10 år i EU – 10 år av försämrad välfärd!

 

Den 13 november är det 10 år sedan folkomröstningen om medlemskap i EU ägde rum. Det blev ett knappt ja till EU-medlemskap. Många som röstade ja till medlemskap har ångrat sig efteråt. Det har de haft goda skäl till.

 

De 10 åren i EU har medfört minskad välfärd på många områden, drastiskt ökade klyftor och en mängd avregleringar och privatiseringar.

 

Nedskärningarna inom vård, omsorg och skola har varit omfattande under dessa år. ATP-systemet har rivits och ersatts av ett sämre pensionssystem som är kopplat till utvecklingen på aktiemarknaden. Detta medför att många kommer att få en drastiskt försämrad pension i framtiden.

 

Samtidigt har under dessa år ett antal höjdare försett sig mer än rejält med vidlyftiga fallskärmar, bonusavtal och inkomster på tiotals – ibland 100-tals - miljoner kronor!

 

Enligt internationell statistik hör Sverige till de länder där klyftorna har ökat mest av alla i världen!

 

Den totala arbetslösheten i Sverige ligger stadigt upp mot 10 %; och den öppna arbetslösheten har i stort sett aldrig varit under 4 %. Detta betyder att 100 000-tals människor fortfarande går arbetslösa här i landet!

 

Den svenska restriktiva alkoholpolitiken är på väg att helt raseras. Nu kan man föra in enorma mängder billig sprit, vin och öl från utlandet. Supandet och missbruket ökar lavinartat.

 

Samtidigt har mängden narkotika ökat i Sverige ökat sedan tullens gränskontroller mot EU-länderna upphörde 1995.

 

Sverige för inte längre någon självständig utrikespolitik. Vår röst i FN har tystnat. Vår neutralitet och allinsfrihet är ett minne blott. Sverige samarbetar istället militärt med övriga EU-länder.

 

EU-medlemskapet har medfört minskad demokrati och minskat folkligt inflytande i landet. Valdeltagandet i riksdagsvalen har blivit lägre; kring 80%. Allra lägst är valdeltagandet i valen till EU-parlamentet. Bara knappt 37% röstade i detta val i år – en tydlig misstroendeförklaring mot EU!

 

Den utveckling som nej-sidan 1994 menade skulle ske om Sverige gick med i EU har överlag besannats.

 

Unionens inflytande över det svenska samhället fortsätter dock att öka. Om EU:s nya grundlag genomförs blir det än mer påtagligt. Därför kräver vi att svenska folket får säga sitt om EU:s nya grundlag i en folkomröstning!

 

Folkrörelsen Nej till EU-Nässjö