Nedskärning är inte alltid besparing

 

”Pengarna räcker inte”, säger en del.

”Vi måste skära ner skola och omsorg eftersom pengarna inte räcker”, fortsätter de.

”Vi kan ju inte låta barnen betala skulderna för att vi inte skurit ner tillräckligt, utan vi får rätta till problemen när vi har råd”, avslutar de samtalet.

 

Det dessa människor glömmer är att nedskärningar inte alltid innebär att pengar sparas på sikt. Nedskärningar inom förskola och skola riskerar leda till att fler barn inte får det stöd i sin utveckling som de behöver. Misslyckanden här leder till – förutom rent mänskliga problem - stora kostnader eller lägre intäkter framöver än om barnen fått utvecklas på bästa sätt.

 

Äldre och handikappade som inte får relevant vård och stöd behöver mer kvalificerad vård och omsorg snabbare än om rejält stöd ges i tidigt skede. Dessutom leder nedskärningarna till sämre arbetsmiljö och ökade sjukskrivningar bland personalen.

 

Detta glöms ofta bort. Nedskärningarna har pågått under ett antal år och den politiken ser ut att fortsätta de närmaste åren. Därför förefaller resonemanget att vi i framtiden skulle ha råd att åtgärda alla de problem som nedskärningarna skapar ogenomtänkt. Vore det inte bättre att göra allt som vi kan för att åtgärda problemen idag i stället för att låta våra barn ta hand om de allt större vårdbehoven och skolproblemen? Ger inte detta bättre ekonomi och mänskligt välbefinnande än att skjuta problemen till framtida generationer?

 

                                                                      Uno Kenstam, Nässjö