Nedskärning utan beskrivning av konsekvenserna

 

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har gjort kraftiga nedskärningar. Alla neddragningar drabbar främst barn med behov av olika former av särskilt stöd. De drabbas antingen genom att det direkta stödet dras ner eller genom att barn-/elevgrupper blir så stora att personalen inte hinner ge den där lilla extra uppmärksamheten som de behöver.

 

Eftersom neddragningar skett under ett antal år och någon förbättring kommer inte att komma till stånd om inte medborgarna säger ifrån. Trots vallöftena om vård, skola och omsorg så står neddragningarna som spön i backen.

 

Vid de senaste sammanträdena i BUN beslutades bland annat om stora uppsägningar av personal, bland annat elevassistenter. Alla neddragningarna har innebär problem att upprätthålla de elevstödjande funktioner som är så viktiga för att situationen i förskolegruppen eller klassen ska fungera tryggt och effektivt.

 

SAFE är emot dessa neddragningar. Förutom att de drabbar som vi beskriver ovan, så är ett annat viktigt skäl att BUN enbart tagit beslut utifrån pengar. Några genomgångar av konsekvenser ansågs inte behövas. Inte heller tyckte BUN att neddragningarna skulle analyseras utifrån vad som står i lagar, förordningar, läroplaner, styr- och kvalitetsdokument.

 

Inte heller finns det någon som helst genomgång av om de beslutade neddragningarna ger några besparingar. Om neddragningarna leder till att fler barn/elever inte klarar sin skolsituation, så innebär neddragningar inte bara mänskliga/sociala problem, utan också att kostnaderna ökar på sikt och det hela blir Ebberöds Bank.

 

                                                    Uno Kenstam, Bernt Hultberg

                                                    Ledamöter i BUN, SAFE