Varför ska svenska medborgare över huvud taget gå och rösta?

 

Om knappt ett år är det val till riksdagen, landsting och kommuner. Alltmer av vad som beslutas i vårt land påverkas av EU-medlemskapet. Varför är det då så svårt att få till stånd en rejäl diskussion om Sverige och EUs stora makt över oss och övriga länders medborgare. Genom att EU påverkar nästan all lagstiftning och många andra förhållanden är ju EU den allra viktigaste inrikespolitiska frågan.

 

Ministrar och höga politiker hänvisar alltmer till EUs föreskrifter när folket kräver vissa saker. Jag skall ge två exempel på ytterst viktiga frågor för folkhälsa och sociala rättigheter som EU anstränger sig att försämra:

 

1.     Alkoholpolitiken: Riksdagen diskuterar att sänka alkoholskatten för att EU säger att vi inte kan begränsa införseln av alkohol. EU och alkoholkapitalets profiter är alltså viktigare än svenska folkets hälsa.

2.     Arbetsmarknadspolitiken: Flera företag kommer till Sverige för att utföra arbeten, men vill inte betala de löner som är regel i vårt land. Det enda raka vore att omedelbart ge de fackliga organisationerna tydliga legala medel att agera mot usla arbetsvillkor och undermåliga kollektivavtal. De lagar och regler som trots allt råder är tyvärr bara ett uppehållande försvar, vilket är under stark attack från högern och EU i skön förening.

 

EU måste alltså diskuteras rejält i valrörelsen. Partierna måste tydligt tala om var de tycker om ovanstående frågor. Tycker partierna det är bra att EUs makt ökar på den nationella demokratins bekostnad eller vill de bekämpa EUs maktanspråk och slåss för demokratin?

 

Varför ska de svenska medborgarna rösta på partier eller politiker som vill att makten förflyttas utomlands?

 

Uno Kenstam, SAFE, Nässjö

 

Västanbog 1B

571 33 Nässjö