Gör Nässjö energismartare!

Interpellation till Bo Zander (s)

Den 1 januari 2005 införde staten en skatterabatt för energibesparande åtgärder i lokaler med offentlig verksamhet. För energiinvesteringar som genomförs under 2005 och 2006 lämnar staten en skattereduktion motsvarande 30 procent av investeringskostnaden. För investeringar i solceller är stödet 70 procent.

Investeringar betalar sig snabbt när oljekostnaderna ökar. Är det lönande och möjligt att satsa på pellets i Malmbäck och då koppla ihop skola, Malmåkra äldreboende och kyrkan. Kanske detta skulle vara bra i samarbete med pelletsfabriken som ligger i samhället. Blir det pellets i så stor skala kan det bli lönsamt.

Angående Skogsvallen: Finns det ytterligare att göra, kanske bergvärme skulle vara bra för idrottsplatsens ekonomi?

El och uppvärmning är en betydande kostnad i kommunens budget. Nässjö har flera byggnader där energianvändingen skulle kunna minska med förhållandevis enkla insatser. Stödet är begränsat till beslut fattade under 18 månader från den 1 januari till den 30 juni 2006. Så redan har 6 månader gått av den tiden. Men det är ju 12 månader kvar. Regeringens belopp är maximerat till 2 miljarder kronor. Därför är det viktigt att handla snabbt om det finns lämpliga projekt.

I Nässjö kommun har en del byggnader energieffektiviserats, bla:
- Närvärmeseystemet i Anneberg, äldreboendet Björkliden, skolan, stiftelsen Annebergshus.
- Lövhult, pelletspanna, inga höjda priser på tre år, driftsäker.

Det kan vara viktigt för Nässjö kommun att skyndsamt göra en inventering av vilka energieffektiviseringar som skulle vara lämpliga att göra under det kommande året. Då kan kommunen uppnå flera fördelar:
1. Sänka kommunens utgifter för el och värme.
2. Minska kommunens investeringskostnader tack vare det statliga stödet.

Min fråga är:
Vilka ytterligare åtgärder kan kommunen tänkas vidta för att minska energianvändningen och dra fördel av det statliga investeringsstödet.

 

Bernt Hultberg (safe), 2005-06-14

 

 

Interpellationssvar

Bo Zander (s), 2005-06-16

Bakgrunden till frågeställningarna är det regeringsbeslut från 14 april 2005 i vilket det avsattes ca 2 miljarder kr i ett nytt stöd för energiinvesteringar. Ägare till byggnader med lokaler där offentlig verksamhet bedrivs kan få stöd med upp till 30 % av kostnaderna för investeringar i energieffektivisering och konvertering till förnyelsebara energikällor. För solcellssystem gäller upp till 70 % av kostnaderna.

Detta stöd ger stora möjligheter för kommuner att minska elkostnader och istället för över pengar till "välfärdsverksamheter". Dessutom görs en insats för miljön samtidigt som stödet leder till ökad sysselsättning.

Kommunen ansöker om stödet hos Länsstyrelsen som prövar dem.

Så till dina frågor:
Just nu studerar tekniska serviceförvaltningen följande konkreta objekt i syfte att ta fram ett underlag för ansökan om ovan redovisade stöd.
- Någon form av fjärrvärmeanläggning i Malmbäck för de kommunala fastigheterna. Kanske går det att hitta något upplägg ihop med Svensk Brikettenergi AB (SBE), antingen i form av att utnyttja spillvärme från brikett- och pelletsanläggningen eller genom att låta SBE bygga en mindre fjärrvärmeanläggning och sedan sälja energi till kommunen. Upplägget styrs naturligtvis av vad som är bäst ur ekonomisk och teknisk synvinkel. Om vi inte skulle hitta en lösning med SBE så finns byggande av en egen bioenergianläggning som ett möjligt alternativ.
- Installation av pelletspanna vid Rosenholmsskolan i Forserum för att ersätta tre oljepannor. Möjlighet att köpa energi från någon annan undersöks men inte visats möjlig.
- Parkskolan i Bodafors - möjligheter till effektivare energianvändning undersöks.

Min förhoppning är god att det skall visa sig att tekniska serviceförvaltningen skall kunna ansöka om detta nya stöd men för att "ro det i hamn" förutsätts rimliga ekonomiska kalkyler samt att projekten är finansierade. Vidare torde även NAV AB kunna söka detta stöd och det ligger i tekniska serviceförvaltningens intresse, att som energikund, erhålla billig energi och som dessutom innebär en insats för miljön.