Blåögt, Hägglund, privatisera inte vården!

 

I privat vård är oftast ett fast pris det vaniga för en operation. Därför tvekar man ofta i privat vård att ta emot för sjuka patienter, ju friskare patienter, desto säkrare vinster.

 

Detta kan nu ge sken av en större effektivitet – om man bara tittar på att man hinner med fler patienter än landstinget.

 

Men konkurrens är väl alltid bra, säger en del, och effektivitetshöjande? Jo, men den offentliga sjukvården kan inte välja patienter på samma sätt som privatiserad sjukvård. Alla oavsett ålder, sjukdomsbild och skröplighetsnivå måste tas emot i den offentliga vården.

 

Detta ger mycket längre vårdtider, högre vårdkostnader och en mer svårstyrd vårdverksamhet.

 

Den akuta vården måste också skötas parallellt med landstinget och planerade operationer störs ofta av akuta fall som måste gå förre.

 

En verklighet är att när den private vårdgivaren, som oftast arbetar på kontorstid, lämnar ifrån sig patienter med våra problem. Då blir det den offentliga vården, som ju är öppen dygnet runt sju dagar i veckan, som för ta över.

 

Den offentliga vården har beskurna medel för att finansiera den privata, för det är ju landstinget som betalar den privatiserade vården. Landstinget har fått ekonomiska problem för att man ska med egna medel finansiera de kommande vinstdrivande sjukhusen.

 

Bernt Hultberg,

SAFE-medlem, Nässjö