Insändare

Var försiktig vid chefsrekryteringar!

 

NAV:s f.d. vd Hans E Nilsson fick förra året lämna sin tjänst mot ett fylligt avgångsvederlag. I detta ingick bl.a. att han skulle behålla lön och tjänstebil under ett helt år, men även att han skulle fullfölja en del utredningsuppdrag åt NAV. Dessa utredningar gav väl inte något fullödigt resultat; men vad annat hade man kunnat vänta…?

 

Turerna kring Hans E Nilsson tid som vd för NAV ger väl anledning att fundera över hur rekryteringen av chefstjänsten gått till. Nilsson har ju tidigare fått gå efter liknande turbulens i Gävleborgs landsting. Har man vid rekryteringen vetat om detta eller ej? Har den rekryteringsfirma man anlitat lämnat tillförlitliga uppgifter? Helt klart är att de som ansvarat för rekryteringen av Hans E Nilsson inte har gjort sitt jobb ordentligt. Detta står nu Nässjö kommun dyrt, när man får betala dyra avgångsvederlag, t.ex. att Hans E Nilsson får behålla och använda en kommunal tjänstebil ett helt år efter att han i praktiken slutat jobbet…

 

Detta är ju inte första gången Nässjö kommun får betala dyrt för felrekryteringar till chefsposter inom kommunen och dess bolag. Vi har två chefer för räddningstjänsten som i tiden nära liggande exempel.

 

Detta aktualiserar att man måste vara oerhört noggrann vid rekrytering av chefstjänstemän. Rekryterings- och ”headhuntings”-firmor är inte alltid att lita på. Exempelvis så fick en ren bedragare enligt tidningen ett chefsjobb i Falköping förra året på grund av att den anlitande rekryteringsfirman inte hade skött sitt jobb ordentligt…

 

Det gäller alltså att alla parter vid en rekrytering noga kontrollerar vad som skett vid den sökandens tidigare anställningar. Bäst är givetvis om man kan internrekrytera chefen ifråga. Då vet man vad vederbörande går för i jobbet och personen ifråga har ju även ett redan upparbetat kontaktnät i kommunen.

 

Thomas Erixzon, SAFE