Låt den lokala taxin ta över färdtjänsten!

 

Det var väl inte för så länge sedan färdtjänsten fungerade bättre för fler. Kontakten mellan lokala taxichaufförer och de färdtjänstberoende var då mer god och harmonisk. Att låta länstrafiken sköta verksamheten för hela länet blev senare en dålig och centralisering.

 

Genom alla klagomål jag hör så verkar det inte bli bättre hur mycket man utreder och utreder. Hela det nya färdtjänstsystemet som verkar på länsnivå är enligt ”kunderna” krångligt och stelbent.

 

Det har hänt att en buss som skall köra in fyra personer till torgdagen i centralorten, att bussen får två passagerare och i samma tidsintervall får de andra två åka i var sin taxi.

 

Ibland är det svårt att åka med chaufförer som inte hittar i kommunerna. Det hela kan förstås ha med att göra att chauffören inte är bekant med orten. I en kommun finns ofta flera gator med samma namn, till exempel finns Kyrkogatan på flera orter. Där kan ”missförstånd” ha uppstått.

 

Det är svårt för en gammal och svag människa med stora problem att sitta och vänta i långa tider på ett sjukhus. Ibland har ”kunden” kommit hem och mobilen ringer: ”Hej, vi är från färdtjänstbolaget. Vi kommer och hämtar dig om tio minuter”. Kunden svarar då att ”jag är redan hemma”. Ibland är det tydligen kaos. Men man har också hört av färdtjänstchaufförerna att de fått vänta länge på kunden.

 

Förslag är att låta den lokala taxin ta tillbaka färdtjänsten. Låt socialförvaltningen ta hand om verksamheten i de kommuner som vill.

 

Bernt Hultberg,

SAFE-medlem, Nässjö.