Vilka ska vänsterpartiet i Nässjö samarbeta med efter valet?

En överenskommelse gjordes efter valet 2002 mellan socialdemokraterna, centern och folkpartiet i Nässjö om att samregera de kommande fyra åren. Det var inte oväntat, (s) i Nässjö har sedan 1994 valt att samarbeta högerut trots att det funnits en vänstermajoritet i Nässjö bestående av (s), (v) och SAFE.

Socialdemokraterna, centern och folkpartiet har dock inte majoritet i fullmäktige – det fattas en röst. Därför tog de hjälp av vänsterpartiet. Genom s.k. valtekniskt samarbete fick s-c-fp med (v):s hjälp majoritet i samtliga nämnder och styrelser. Vänsterpartiet fick nöja sig med några suppleantplatser… Det var en dålig uppgörelse som (v) gjorde – ett valtekniskt samarbete med SAFE hade gett betydligt större utdelning!

Ett valtekniskt samarbete mellan SAFE och vänsterpartiet skulle ha stärkt den samlade vänstern i Nässjö. Tillsammans hade partierna med sina 12 mandat i fullmäktige kunnat ta två ordinarie platser (istället för SAFE:s enda) i omsorgsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, tekniska nämnden och i styrelsen för Nässjö affärsverk. Det hade kunnat bli lottning om en tredje ordinarie plats i kommunstyrelsen – utan hjälp av (v) kan SAFE bara ta två. Vänsterpartiet hade kunnat få en ordinarie plats och en ersättarplats i dessa nämnder och med lite tur också i kommunstyrelsen. En uppgörelse med SAFE hade också kunnat innebära att (v) fått platser som ledamot eller ersättare i andra nämnder och styrelser.

SAFE tog efter valet 2002 kontakt med vänsterpartiet i Nässjö angående valtekniskt samarbete vid fördelningen av nämnd- och styrelseplatser i kommunen. Partiföreträdare för (v) och SAFE träffades efter valet och diskussionen fördes i en positiv anda. Beslut skulle fattas på resp. partis medlemsmöte.

Till vår förvåning valde (v) dock att hjälpa socialdemokraterna att samregera högerut med folkpartiet och centern. För några få ersättarplatser i barn- och utbildningsnämnden, omsorgsnämnden, miljö- och byggnadsnämnden och i kommunstyrelsen hjälpte (v) fram inte bara (s), utan också center- och folkpartister till kommunalråd och nämndordföranden!

Problemet för (v) är att en ersättarplats inte ger mycket inflytande. Man har ingen rösträtt och kan inte lägga några förslag. Vänsterpartiets samarbetspartners (s), (c) och (fp) har t.o.m. röstat nej till en motion från SAFE om att ge ersättare i nämnder möjligheten att få sin åsikt antecknad till protokollet.

Uppgörelsen med (s), (c) och (fp) var alltså mycket ofördelaktig för (v), jämfört med vad man hade kunnat få vid ett samarbete med SAFE. Man undrar hur vänsterpartiets ledning och medlemmar kunde gå med på detta…

Märk väl att det är (v) som förlorar på mest på att inte samarbeta med SAFE. Med 10 mandat i fullmäktige kan SAFE av egen kraft ta plats i så gott som samtliga nämnder och styrelser. Men jag hade hellre sett vänsterpartister på de ordinarie platser som nu gick förlorade till centern och folkpartiet!

En följd av vänsterpartiets stöd till (s), (c) och (fp) är nämligen att centern och folkpartiet fått ett långt större politiskt inflytande än vad deras röstetal i fullmäktige (5 resp. 3 mandat) annars hade berättigat till.

SAFE vill givetvis även efter detta val ha ett valtekniskt samarbete med vänsterpartiet om det blir ett likartat valresultat som 2002. Ett sådant samarbete skulle som ovan visats gynna både SAFE och (v).

Fotnot: Med valtekniskt samarbete menas att partierna samarbetar i en kartell för att på så sätt få fler platser i nämnder och styrelser. Valsystemet till nämnder och styrelser gynnar nämligen större partigrupperingar. Något politiskt samarbete utöver själva detta valförfarande har man sedan inte.

Thomas Erixzon, SAFE-medlem (Nässjö)