Motion till

Kommunfullmäktige i Nässjö

 

Värna rätten till en rökfri miljö

 

Minskad rökning är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förbättra folkhälsan. Den nya lag som infördes i juni förra året har än så länge inneburit en klart förbättrad arbetsmiljö för de anställda på restaurangerna.

 

För den som inte röker och som vill leva ett rökfritt liv och undvika så kallad passiv rökning finns det fortfarande mycket att önska. För att ta sig in i många byggnader, inte minst offentliga, tvingas man ibland att bana sig fram genbom rökdimmorna utanför entréerna. Perrongerna på våra buss- och järnvägsstationer är också ofta rätt rökfyllda platser.

 

Som icke rökare kan man ta et djupt andetag och skynda sig förbi de mest rökfyllda miljöerna. Däremot är det svårt att freda sig mot rök som tränger in i bostaden.

 

Moderna hus är ofta byggda med central ventilation som gör att lägenheterna har ett konstant undertryck. Det innebär att rökfylld utomhusluft lätt sugs in i lägenheten om ett fönster eller en balkongdörr står öppen.  Det förekommer även att dålig luft från trapphus sugs in i lägenheterna.

 

Idag har en hyresgäst ingen laglig möjlighet att freda sig från ofrivilligt rökintrång. Rökning på balkonger har därför blivit et allt större problem, Rökare som vill skydda sina egna barn från rökens risker väljer ofta att röka på sin balkong. Garnen ovanför eller vid sidan som har ett fönster eller balkongdörren öppen kan då ha oturen att röken tränger in i hans/hennes lägenhet. Detta är ett växande problem som bl.a. hyresgästföreningen uppmärksammat. Jag tycker att oönskad passiv rökning i egen bostad inte bör accepteras.

 

Kommunen kan exempelvis ge uppdrag åt kommunala bostadsbolag att inrätta rökfria hus och att ordna bos6tadskö efter sådana tankar.

 

Troligen kan hyrorna i rökfria hus vara lägre på grund av att slitaget är mindre i rökfria miljöer. Kommunen bör även väcka frågan hos lämpliga statliga verk för att få råd och stöd i tillämpningen av gällande lagar och trycka på så att ändringar görs så att rätten till rökfria miljöer stärks.

 

Jag föreslår

- att fullmäktige uppdrar åt Kommunstyrelsen att ge direktiv till t.ex. Linden AB att vid byten av hyresgäster verka för att några fastigheter succesivt övergår till att bli rökfria miljöer.

 

Nässjö januari 2006

 

Bernt Hultberg, SAFE