Motion till Nässjö kommunfullmäktige

 

Bevara sockenhuset i Malmbäck!

 

I ”varje” socken fanns någon form av karaktärsbyggnad i nära kontakt med sockenbibliotek, folkskola och lokal för sockenstämma, kyrkostämma och andra aktiviteter. Denna byggnad låg, liksom i Malmbäck, oftast i anslutning till kyrkan.

 

Sockenhuset i Malmbäck är ett kulturhistoriskt värdefullt hus med en intressant historia.

 

Huset inrymde för 100 år sedan på nedre botten en skolsal, och en sal där sockenstämma och kyrkostämma hölls. På övre våningen fanns två lägenheter för folkskollärarna, samt en mindre bostad för barnmorskan.

 

Folkskolan hade varannandagsläsning, lärarna gick då till Gladebo och Älgaryd varannan dag och undervisade barnen där. Lärarna hade det knalt och låg lön.

 

Den ena lärarplatsen besattes fram till 1920 av kantor Malmsten. Han blev med tiden socknens allt i allo. Med fast hand styrde han sin skola och han styrde även socknen. I den andra lärarbostaden fanns en fröken Nilsson. (Uppgifterna är från Malmbäcks årskrönika).

 

Huset har även varit kommunalhus i Malmbäck.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag att:

 

- det gamla sockenhuset i Malmbäck bevaras och rustas upp, samt att Nässjö kommun lyfter fram sockenstugan i Malmbäck till den plats i Malmbäcks historia som den förtjänar.

 

- någon kunnig byggnadsvårdare kan besiktiga huset och uppskatta husets möjligheter.

 

 

Nässjö 24 juli 2006

 

Bernt Hultberg

SAFE