Angående asfaltering på strandpromenaden i Stadsparken

 

Interpellation till Bo Zander (s)

 

För några år sedan önskade jag och Karl-Gustav Högberg (m) att en asfaltsslinga skulle läggas på promenadstigen runt Ingsbergsssjön. Detta med anledning av att strandpromenaden vår och höst ofta var lerig och svårframkomlig; inte minst för de som använder rollator eller rullstol.
Kommunfullmäktige beslutade på sammanträdet i mars 2002 att man "i princip" var positiv till ett förslag från tekniska servicekontoret att hårdgöra ytan på en provsträcka längs sjöns västra och norra sida mellan Sörängsvägen och Brinellgatan.
Trots fler påstötningar och insändare varje vår så har inget hänt sedan beslutet togs i fullmäktige.

Min fråga till dig:
När tror du att promenadstigen vid Ingsbergssjöns västra och norra sida kan vara försedd med en hårdgjord yta, enligt förslaget från tekniska servicekontoret 2002?

Bernt Hultberg (safe), 2006-03-27

 

 

Interpellationssvar

Bo Zander (s), 2006-05-27

Bernt Hultberg (safe) har den 27 mars 2006 lämnat in en interpellation, ställd till mig, om asfaltering av strandpromenaden i Stadsparken.

Bernts fråga lyder: När tror du att promenadstigen vid Ingsbergssjöns västra och norra sida kan vara försedd med en hårdgjord yta, enligt förslaget från tekniska serviceförvaltningen från 2002?

Under 2001 motionerade såväl Karl-Gustav Högberg (m) som Bernt Hultberg (safe) om någon form av beläggning på gångbanan runt Ingsbergssjön. Precis som du återger i din interpellation Bernt, så ställde sig kommunfullmäktige, i princip, positiv till det dåvarande tekniska kontorets förslag. Några särskilda medel anvisade dock inte kommunfullmäktige utan projektet skulle arbetas in i 2003-2005 års budgetar och skulle där vägas mot andra angelägna projekt.

Tekniska nämnden föreslog 950 000 kronor i 2003 års budget och 1,3 miljoner kronor i 2004 års investeringsbudget. Kommunfullmäktige anslog 950 000 investeringsbudgeten för 2003 till att anlägga en provsträcka. Under 2003 utvecklades tekniska nämndens ekonomi på ett sätt som krävde återhållsamhet och därför beslutade nämnden att flytta fram projektet till 2004.

I tekniska nämndens förslag till investeringsbudget 2004-2006 tog 1 miljoner kronor upp för projektet 2004 och ytterligare 1,4 miljoner kronor 2006. I det förslag till investeringsbudget som antogs av kommunfullmäktige i november 2003, utan särskilda yrkanden från vare sig SAFE eller Moderaterna, var projektet inte med.

I och med att kommunfullmäktige en gång beslutat att stryka projektet i investeringsbudgeten, så kan jag inte se annat än att frågan ånyo måste aktualiseras i denna församling så att vi kan anvisa medel till projektet. Denna fråga bör alltså fångas upp av den kommande budgetprocessen. Och därför kan jag inte ge dig ett klart svar på din fråga Bernt. Det jag kan säga är att projektet, och dess kostnader, får diskuteras i samband med investeringsbudgeten för 2007-2009 och, åter igen, vägas mot andra investeringsbehov.