Lägg inte ner Nässjös bokbuss!

 

Bokbussen i Nässjö startade 1985 och är en viktig del av bibliotekets verksamhet. Utlånen är ca 40 000 ex. om året i Nässjö kommun. Detta gör bokbussen till den största biblioteksfilialen i kommunen. De näst största, filialerna i Anneberg och Bodafors lånar ut ca 21 500 vardera. Bokbussen kör idag till ca 90 hållplatser runt om i hela kommunen och besöker många förskolor och skolor på landsbygden.

 

Bokbussen är en del av bibliotekets verksamhet som man lätt kan anpassa till olika låntagares skilda önskemål. Allt eftersom befolkning ökar eller minskar i olika samhällen och byar kan bokbussen lägga om turlistorna och byta till nya hållplatser.

 

Då bokbussen kör till många förskolor och skolor når bokbussen barn och ungdomar som bor i mindre samhällen och på landsbygden. På förskolan kan barnen följa med personalen och själva hjälpa till att välja ut vilka böcker som ska lånas. Detta brukar vara populärt bland barnen och de får på detta sätt i en tidig ålder besöka ett bibliotek och lära sig hur ett sådant fungerar.

 

På kommunens mindre skolor får barnen en möjlighet att komplettera skolbibliotekets böcker med det bredare utbud som bokbussen har att bjuda på. Barn i låg- och mellanstadieåldern är ofta mycket intresserade av faktaböcker i olika ämnen och på bussen kan man hitta ett bra utbud av sådana.

 

Att lägga ner bokbussen och byta ut dess verksamhet mot boklådor som skickas till skolor och förskolor och kanske med att öppna små utlåningsstationer på landsbygden igen är att gå tillbaka 25-30 år i tiden vad gäller biblioteksstandard på Nässjös landsbygd och mindre orter. Är det verkligen med 1970-talets typ av biblioteksverksamhet som Nässjö kommun ska möta landsbygdens barn och ungdomar på 2010-talet?

 

En annan viktig låntagargrupp på landsbygden är pensionärerna. De kan ha svårt att ta sig in till biblioteken i Nässjö eller de större orterna i kommunen. Bokbussen kan då ordna en hållplats nära hemmet, och vissa fall kanske bokbussbibliotekarien även kan gå hem till låntagaren med böckerna.

 

Eksjö kommun hyr bokbussen en dag i veckan. Även där kör man till många förskolor och skolor och har många hållplatser på landsbygden. En nedläggning av bussen skulle alltså även drabba många invånare på Eksjös landsbygd och mindre samhällen.

 

Invånarna i samhällen som Flisby, Stensjön, Ormaryd, Sandsjöfors och i byar som Gårdeberg, Kvisttorp, Fagertofta, Skullaryd, Bringetofta och Prinsfors betalar också kommunalskatt och har rätt till en bra biblioteksstandard. Låt kulturen leva i hela kommunen! Låt bokbussen vara kvar – den behövs för att ge en bra och närbelägen biblioteksservice på landsbygden och i kommunens mindre orter!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem