Rättvist skattesystem behövs

 

Svar till Jörgen Stiernborg SmT månd. 22 juni

 

Jag tycker att Jörgen Stiernborgs svar den 22 juni på min debattartikel den 18 juni präglas av överklassvärderingar och om medvetenhet om dagens verklighet. Han blandar och ger vad gäller etablerade trygghetssystem, punktskatten och privata försäkringar och sätter likhetstecken mellan dessa.

 

Att jobbskatteavdraget skulle gynna de med lägst inkomster mer än förmöget folk är inte någon sanning och att kommunalskatten slår hårdast mot de med små inkomster har jag aldrig förnekat. Men i tider när statsbidragen sinar och arbetslösheten ökar så kan det ändå finnas fog för att höja kommunalskatten något i akt och mening att klara existensen för de som har det allra sämst.

 

Däremot tycker jag att det är helt fel och djupt orättvist att företag ska slippa ifrån kommunalskatt. Och nog borde de med stora inkomster och stora förmögenheter ha råd att betala en del mer i skatt. Nej, att kräva detta har inget med avundsjuka att göra utan bottnar i medkänsla, solidaritet och krav på rättvisa för de som har det svårast ekonomiskt.

 

Jag menar också att ATP-systemet var ett utmärkt pensionssystem, som ifall det inte hade dränerats på tillgångar av statsmakten utan i stället justerats på en del områden hade fungerat bra även idag. Vårt nuvarande pensionssystem som är byggt på spekulation och kommersiella trix är en parodi som omgående borde ersättas av ett rättvisare och tryggare.

 

Om Jörgen Stiernborgs syn på skattepolitiken är representativ för Moderaterna så kommer det att ta mycket lång tid att leva upp till epitetet ”arbetarparti”.

 

Pelle Månsson