Interpellation till Magnus Palmgren, ordförande i Fastighets AB Linden

 

Fastighets AB Lindens planer för Brinellgatan 2 och Sturegatan 30.

 

Vid halvårsskiftet 2013 upphör avtalet mellan Omsorgsnämnden och Fastighets AB Linden om blockförhyrning av seniorboendeenheterna i fastigheterna Brinellgatan 2 och Sturegatan 30.

 

Båda fastigheterna innehåller totalt 81 seniorlägenheter, förråd, mottagningskök, matsal/samlingslokal, tvättstuga, hiss och uteplats. Ett villkor för att bli hyresgäst är att personen har uppnått en ålder av 70 år.

 

För några år sedan konstaterade hyresnämnden att hyresnivån för lägenheterna på bl.a. Sturegatan 30 låg betydligt högre än andra lägenheter i Lindens bestånd med jämförbar standard. Hyresnämnden ansåg dock att den betydligt högre hyresnivån var skälig med tanke på mervärden som samlingslokaler, matservering m.m.

 

Brinellgatan 2 innehåller 22 ettor och 23 tvåor. Sturegatan 30 innehåller 9 ettor, 21 tvåor och 6 treor. Många av hyresgästerna i seniorlägenheter har mycket hög ålder och har hjälp av hemtjänsten för att få vardagen att fungera. Dessa kommuninne-vånare behöver seniorboendet för att bryta isolering och få gemenskap med andra.

 

I kommunens större tätorter finns totalt 7 mötesplatser som ligger i anslutning till seniorboenden varav 2 finns på Brinellgatan 2 och Sturegatan 30. Här anordnas aktiviteter varje vecka till låga kostnader som alla äldre är välkomna att delta vid.

 

Slutsatsen är att dagens seniorboenden ger stimulans, trygghet, senioranpassade bostäder, samlingslokaler och möjlighet att äta lunch under värdiga och trivsamma former. Det finns en social kontroll hyresgäster emellan att allt är som det ska. Dessutom ger seniorboendena möjlighet till samlad, effektiv hemtjänst.

 

Mina frågor är:

- Kommer Fastighets AB Linden att fortsätta bedriva seniorboende på Brinellgatan 2 och Sturegatan 30 med dagens villkor?

- Om inte, vilka planer har Fastighets AB Linden för Brinellgatan 2 och Sturegatan 30? 

 

Nässjö den 27 februari 2013                                   

Anders Hansen, SAFE