Bemötande av Sylve Jergefelts inlägg den 17/9 i Smålands Dagblad om utvecklingsplanen för äldreomsorgen i Nässjö kommun.

 

Utvecklingsplanen gör inte äldreomsorgen bättre.

 

Omsorgsnämndens ordförande Sylve Jergefelt hävdar att utvecklingsplanen för äldreomsorgen innebär en satsning. Om han med "satsning" menar ökad omsorgskvalité och mer tid för personalen, anser jag att det är vilseledande.

 

Istället handlar det om ökat antal hemtjänsttimmar på grund av längre väntetid till beviljad plats i särskilt boende, en ökning av antalet insatser för hemsjukvården/hemrehabiliteringen med drygt 27 % från årsskiftet samt avveckling av lokaler och platser i Anneberg och Forserum. 

 

Behovet av insatser ökar.

Från och med 2013 tog Nässjö kommun över sjukvård och rehabilitering i hemmet från landstinget och under första halvåret har antalet insatser ökat med drygt 27 %. Sylve Jergefelt hävdar att utvecklingsplanen är en satsning på hemsjukvården med 4 tjänster. Men det handlar snarare om att dessa 4 tjänster måste tillsättas för att sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter hjälpligt ska hinna med ytterligare 140 insatser per månad.

 

Hur mycket bemanningen ska förstärkas på äldrehemmen, gruppboendena och för det sociala innehållet enligt utvecklingsplanen går inte att utläsa. Det finns inga konkreta uppgifter om de områden där det påstås att satsningar ska göras.

 

Längre väntetid.

Idag är enstaka platser i särskilt boende lediga i olika kommundelar. Om majoriteten och moderaterna beslutar att lägga ner 30 platser för särskilt boende så ökar väntetiden med c:a 40 dagar. Under väntetiden måste den äldre ha omfattande insatser av hemtjänsten. De 5,5 miljoner som enligt utvecklingsplanen ska "satsas" på hemtjänsten räcker i praktiken till c:a 90 timmar hemtjänst för 15 äldre per månad under väntetiden på en plats i särskilt boende. Jag är övertygad om att när kommunens innevånare från 90 år och däröver ökar från 400 till 430 redan till år 2016 så behövs alla dagens platser i äldrehem och gruppboende.

 

Respektera äldres vilja.

I stort sett alla äldre personers vill bo kvar hemma så länge som möjligt, det visar vetenskapliga studier sedan flera år tillbaka. Det är först när omvårdnadsbehoven är så stora att det inte fungerar att bo kvar hemma som plats beviljas i särskilt boende. Vi är skyldiga att respektera äldre personers önskan att kunna bo kvar i den kommundel där du har levt och verkat, oavsett omsorgsbehov. Därför är det viktigt att det i Anneberg, Bodafors, Forserum och Malmbäck både finns gruppboende för personer som drabbas av demenssjukdomar och äldrehem för personer med omfattande omvårdnadsbehov.

 

Utvecklingsplanen för äldreomsorgen har inte ambitionen att utveckla äldreomsorgen i hela kommunen. Istället är inriktningen att lämna väl fungerande omsorgslokaler i Anneberg och Forserum. En mycket stor majoritet av kommunens innevånare är sannolikt beredda att betala lite mer i skatt, om de vet att resurserna används till att behålla väl fungerande äldreomsorg i alla kommundelar.

 

På goda grunder hävdar diakon Anna-Maj Gustavsson att det har sparats alltför mycket på senare år inom omsorgen om äldre, en grupp som av naturliga skäl har svårt att hävda sina behov och intressen.

 

Anders Hansen, SAFE