Det finns de som tjänar på att arbetslösheten är hög!

 

Trots allt prat från högerregeringen om ”arbetslinjen” och ”jobbskatteavdrag” så har vi idag massarbetslöshet i Sverige. Det är drygt 8 % som är arbetslösa – ca 400 tusen personer. Men det finns bara ca 50 tusen lediga jobb.

 

När det går ca 8 sökanden på varje ledigt jobb i Sverige, så är det sju som blir utan - hur mycket man än anstränger sig, utbildar sig, ”coachas”, får försämrad a-kassa, tvingas flytta land och rike kring. Ansvaret för att det finns 350 tusen jobb för lite i här i landet ligger inte på de enskilda personer som är arbetslösa; det ligger hos regeringen!

 

Vi hade en gång i tiden full sysselsättning här i landet med 1,5 – 2 % arbetslösa. På den nivån låg arbetslösheten på under stora delar av 50-, 60-, 70-, och 80-talen. Fälldin blev bortröstad för 4 % arbetslöshet 1982! I flera decennier var arbetslöshetsbekämpning det viktigaste politiska målet. Men detta avskaffades 1991 – och har inte återinförts sedan dess.

 

Varför återinförs då inte arbetslöshetsbekämpning som det främsta politiska målet? Jo, det finns en del som tjänar på att folk är arbetslösa, på att det är många som slåss om varje jobb. Då blir arbetarrörelse och fack svaga, då tvekar man att gå i strejk, då tar man ett jobb för i stort sett vilken lön som helst!

 

Man pratar nu också om att äldre måste jobba längre upp i åren för att ”klara välfärden”. Statsministern – tillika högerledaren - har t.o.m. sagt att vi kanske måste jobba tills vi är 75 år. Då kanske det blir 10 arbetslösa på varje ledigt jobb…

 

Som sagt – det finns starka krafter som inte vill ha full sysselsättning!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö