Chavez – en demokratisk ledare

 

Venezuela och dess president Hugo Chavez har gått i täten för den omvandling över Latinamerika som skett de senaste 10-15 åren och som fört många länder där från nyliberalism till vänsterstyre. Latinamerikas fattiga har äntligen fått en möjlighet att ta del av ländernas naturrikedomar.

 

Chavez har fört sin politik med demokratiska metoder. Trots ett USA-stött statskuppförsök 2002 vek Chavez inte av från den demokratiska vägen – att låta folket rösta och bestämma i allmänna val.

 

Chavez vann 14 demokratiska val och folkomröstningar i Venezuela och blev omvald med bortåt 60 % av rösterna i presidentvalet hösten 2012. Detta om något visar vilket folkligt stöd Chavez politik hade!

 

Men vad skriver då Sveriges största socialdemokratiska tidning Aftonbledet på ledarplats med anledning av Hugo  Chavez tragiska bortgång? "Chavez var ingen demokrat", står det som rubrik över en ledare av Anders Lindberg.

 

Ledaren är ännu ett tecken på det långtgående förfall och den högervridning som svensk socialdemokrati av idag befinner sig i - såväl inrikes- som utrikespolitiskt.

 

Thomas Erixzon,

SAFE-medlem, Nässjö.