Högerlandet Sverige

 

I vintras läste jag ”Det sovande folket”, en bok av högerledaren Fredrik Reinfeldt. Den är från början av 1990-talet, då Reinfeldt var MUF-ordförande. På omslaget finns en bild på Reinfeldts stora hatobjekt; ”bidragstagaren”. En trött ung man, förmodligen socialdemokrat, som slött sitter framför TV:n och knappar på sin fjärrkontroll.

 

Bilden och boken vittnar om den människosyn som Reinfeldt och högern har på sjuka, arbetslösa, handikappade, pensionärer – kort sagt de som inte har ett arbete. De har sig själva att skylla. De är som ”matade fågelungar”. De har en ”inlärd hjälplöshet”. Med lite sämre bidrag, med utförsäkringar och hårdare regler ska de minsann sättas i arbete.

 

Det är inte så att Reinfeldt och moderaterna nu har blivit ett mittenparti. Den högerpolitik som han skrev om i sin bok genomförs nu. Den huvudsakliga målsättningen är att med skattesänkningar minska den gemensamma sektorn och sälja ut och privatisera så mycket som möjligt.

 

Högerregeringen har nu genomfört skattesänkningar som minskat statens inkomster med ca 100 miljarder varje år. De rika villaägarna i Vellinge, Danderyd och liknande platser har fått kraftigt sänkt fastighetsskatt och förmögenhetsskatten har avskaffats helt.

 

Bolagsskatten har sänktes nyligen med 16 miljarder, krogmomsen har sänkts, de som har råd att ge pengar till välgörenhet får nu avdrag på det – och sist men inte minst kan överklassen dra av för ”hushållsnära tjänster”, såsom hjälp med läxläsning till sina telningar och anlitandet av bartenders och drinkblandare när man ska festa till i lyxvillorna.

 

Jobbskatteavdragen har mest gynnat de högavlönade, men knappast gett några nya jobb. Det var heller inte meningen - det var själva skattesänkningen som var det viktiga. Avdragssumman för var och en går tydligt att se när man fyller i deklarationsblanketten.

 

Tala om att köpa sig röster!

 

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö