Husse hälsar på

 

Så kommer då USA:s president Barack Obama och besöker Sverige i september. Det är en president som ingav stora förhoppningar när han valdes 2008 – det var ”change” och yes we can” för hela slanten.

 

Men fånglägret Guantanamo finns kvar och USA låter skoningslöst sina drönare döda folk på olika håll i världen. Edward Snowden avslöjade att USA:s säkerhetstjänst avlyssnar och kollar det mesta som händer på nätet - ”Storebror ser dig” i amerikansk variant.

 

Men vad säger då den svenska regeringen om allt detta. Ja, inte mycket. Man såg t.o.m. till att EU inte protesterade mot USA:s massiva avlyssning och spioneri mot EU-medborgarna, när denna avslöjades av Snowden.

 

Man har lydigt ställt upp när ”husse” i Washington har kallat på militär - med trupper i Afghanistan, med flygvapen i Libyen. Till skillnad från USA har Sverige inte ens satt något slutdatum för sina truppers närvaro i Afghanistan.

 

NATO-länderna får numera ha stora militärövningar inom Sveriges gränser; inte minst uppe i Norrland. Regeringen har också gått med att samöva med NATO:s speciella insatsförband; detta efter att socialdemokraterna har ändrat sig och gått med på detta.

 

Det kommer säkert att viftas mycket på svansarna när Obama hälsar på; både av Fredrik Reinfeldt och övriga ministrar i den svenska högerregeringen. Voff!

 

Svansarna lär också gå ivrigt på ”oppositionen” – de USA-vänliga socialdemokraterna Stefan Löfven, Peter Hultqvist och Urban Ahlin. Voff, voff!

 

Allra ivrigast lär nog svansen gå på Sveriges twittrande utrikesminister Carl Bildt – av amerikanarna kallad ”En medelstor hund med en stor hunds attityd” (a medium sized dog with a big dog’s attitude). Voff, Voff, voff!

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö.