Beskatta efter bärkraft!

 

Svar till Urban Persson, M, SmT 30/1. 

 

Urban har svarat på en insändare från undertecknad med rubriken "Beskatta fallskärmsgänget". Den beskriver hur de rika här i landet har fått en drastiskt sänkt skatt de senaste åren och att detta har medfört nedskärningar inom bl.a. skola och omsorg.

 

De s.k. "jobbskatteavdragen" har framför allt gynnat de som har de högsta inkomsterna. Därtill har förmögenhetsskatten avskaffats och fastighetsskatten har sänkts kraftigt i de kommuner där rikt folk bor, typ Danderyd, Täby, Vellinge osv. I Nässjö är däremot fastighetsskatten i stort densamma som förr.

 

Nu vid årsskiftet sänktes även bolagsskatten med 16 miljarder. Det innebar bl.a. att bankerna fick nya sköna miljarder i vinst och aktieägarna ökad utdelning.

 

Samtidigt nås vi av larmrapporter från olika håll i landet om att elevernas skolresultat blir allt sämre, att det är dåligt städat på sjukhusen, att järnvägsnätet inte underhålls så att det blir kaos i tågtrafiken, att sköterskor säger upp sig på akutmottagningar i protest mot nedskärningar inom sjukvården…

 

Detta visar tydligt att det behövs mer pengar till skolan, omsorgen och sjukvården – där gör de betydligt större nytta än hos rikt folk som redan badar i pengar och lyx.

 

Som sagt, det är hög tid att beskatta fallskärmsgänget efter bärkraft…

 

Thomas Erixzon

SAFE-medlem, Nässjö