Centralskolan löser lokalbrist för Brinells och Norråsas elever.

 

Under ett antal år har Brinellgymnasiet ett sammanvägt studieresultat som ger en ranking bland de 10 bästa gymnasieskolorna i Sverige.

Kvalitetsredovisningar till barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsens utskott II visar att det genom åren ligger mycket medvetet utvecklingsarbete för att uppnå så goda resultat:

 

* Både inom yrkesförberedande och högskoleförberedande program har elever och lärare en nära dialog om vad som krävs för att uppnå goda studieresultat.

 

* Systematiskt kvalitetsarbete som bl.a. innefattar ämnesintegrering av ämnen som är gymnasie- och programgemensamma.

 

* Lokalplanering som tillåter strukturerade skoldagar, vilket är nödvändigt för elever med olika funktionshinder som studerar inom olika program.

 

* Viktiga framgångsfaktorer för Brinell har genom åren varit samsyn mellan undervisande personal/skolledning/förvaltningsledning om mål och inriktning, samt genomarbetade beslutsunderlag inför politiska beslut.

 

* Brinell fyller en viktig roll så att elever från olika Höglandskommuner har ett komplett gymnasieutbud inom närområdet. Det är dessutom viktigt att vårda förtroendet att bedriva gymnasieverksamhet med riksintag.

 

Undervisande personal, fastighetspersonal, måltidspersonal och administrativa personal på Brinell slår nu larm. Det är personal som har unik kunskap om de lokala förhållandena. Man ger en saklig beskrivning om brist på klassrum, grupprum, uppehållsrum, arbetsrum och sämre struktur för funktionshindrade elever - orsakat av att Centralskolan läggs ner. Om den politiska majoriteten + moderaterna tvingar igenom en flyttning av c:a 280 högstadieelever till Brinellgymnasiet hösten 2014, är risken stor att gymnasiets goda studieresultat raseras. Dessutom leder Centralskolans nedläggning till för stort elevantal på Norråsaskolan om några år - c:a 120 elever mer än dagens antal.

 

Ta initiativ till att ompröva en nedläggning av Centralskolan hösten 2014, Leif Ternstedt. Lyssna på berörda elever, berörda fackliga organisationer, berörd personal och berörda familjer.

 

Anders Hansen

SAFE, Nässjö